2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: még nincs válság, de közel állunk hozzá

2007. január 22. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Válsághelyzet fele haladunk, de egyelőre csak lappangó válságról beszélhetünk – értékelte mai kolozsvári sajtótájékoztatóján a jelenlegi politikai helyzetet Markó Béla. Az RMDSZ elnöke szerint az EU-belépés után „azonnal nekifogtunk a koalíció szétverésének, egy olyan helyzetben, amikor pozitív képet kellett volna kialakítanunk magunkról, amikor beilleszkedési képességünket kellett volna bizonyítanunk”.

Markó szerint a koalíción belül szolidaritásra és egyetértésre lenne szükség, de ez sem oldaná meg az államelnöki hivatal, a kormány és a parlament között állandósult konfliktust. „Ezért rövid távon egyetértésre, középtávon viszont az Alkotmány módosítására lenne szükség, hogy letisztázzák ezen intézmények hatáskörét” – véli az RMDSZ elnöke.

A miniszterelnök-helyettes nem akarja megreformálni a rendszert, amelyet működőképesnek tart, csak az államelnök és a kormány hatáskörét érintő zavaros pontok letisztázását tartja szükségesnek – például megfosztaná a kormányt a törvényhozás jogától, amit a sürgősségi rendeleteken és kormányhatározatokon keresztül gyakorol. A sok sürgősségi rendelet miatt “állandóan sürgősségi helyzetben van az ország” – mondta Markó.

„Az RMDSZ nem avatkozott bele a PD-PNL konfliktusba, mi egy stabilizáló tényező akarunk lenni a kormányban” – magyarázta. Mint mondta, a válságból nem jelentene kiutat, ha a PD kilépne a kormányból. Kijelentette: “amennyiben a demokraták előrehozott választásokat akarnak, mi elfogadjuk a döntésüket, de nem szeretnénk az EP-választásokat ebbe az irányba elterelni”.

Kelemen Hunor, az RMDSZ EP-kampányának vezetője kifejtette: a PD kilépése a kormányból nem feltétlenül vezetne előrehozott választásokhoz, mivel az ellenzéki pártoknak ez egyelőre nem érdeke. Kelemen egyébként semmi esélyét nem látja annak, hogy a PSD kezdeményezésére felfüggesszék Traian Băsescu államelnököt. “Adtunk egy esélyt a szociáldemokrata pártnak arra, hogy a felfüggesztésre épülő retorikával a figyelem középpontjába kerüljön” – értékelte Markó a helyzetet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS