2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európa tanácsi tiltakozás BBTE-ügyben

2007. január 22. 18:36, utolsó frissítés: 18:36

Közös határozati javaslatban tiltakozott ma Strasbourgban a romániai magyar kisebbséget a felsőoktatás terén sújtó diszkrimináció ellen az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének több vezető politikusa, neves külföldi képviselők.

A határozati javaslat - amelyet Göran Lindblad, a svéd delegáció vezetője nyújtott be, de azt aláírásával támogatta például a parlamenti közgyűlés egyik legfőbb testületének, a politikai bizottságnak az elnöke, a török Abdülkadir Ates, valamint Luc Van der Brande, az Európai Néppárt parlamenti közgyűlési frakciójának vezetője, Eduard Lintner, a tagállamok kötelezettségvállalásait ellenőrző monitoring bizottság elnöke, illetve Borisz Cilevics, a kisebbségi albizottság vezetője is - felkéri a parlamenti közgyűlést, hogy vizsgálja meg:


biztosított-e a magyar kisebbség esélyegyenlősége


a romániai felsőoktatásban. A beterjesztők sürgetik azt is, hogy a parlamenti közgyűlés szólítsa fel Romániát a regionális és kisebbségi nyelvek chartájának ratifikálására. Ezt a dokumentumot a bukaresti vezetés már 12 éve aláírta, de hatályba léptetése azóta sem történt meg.

A határozati javaslat emlékeztet a kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetemen kialakult helyzetre, ahol két magyar oktatót eltávolítottak, mert magyar nyelvű feliratokat akartak elhelyezni az épületekben - miközben az egyetem magát három nyelvű, multikulturális intézménynek mondja. A dokumentum nem csak ezzel a kérdéssel foglalkozik; általános érvénnyel is leszögezi, hogy Romániában a magyar anyanyelvű professzorokat és diákokat


a felsőoktatásban való anyanyelvhasználat terén számos módon diszkriminálják.


A felsőoktatásban továbbtanulóknak csak 4,4 százaléka tartozik a magyar kisebbséghez, s mindössze 1,6 százaléka élhet azzal a lehetőséggel, hogy magyarul tanulhasson, miközben a magyarok aránya az ország lakosságának 6,6 százaléka.

Az MTI-nek nyilatkozva Szabó Zoltán, a parlamenti közgyűlésen részt vevő magyar delegáció vezetője, szocialista képviselő hangsúlyozta, hogy a magyar küldöttség egységesen támogatta az indítványt. Hozzátette: az ügyből nem akartak "magyar kérdést" csinálni. Egyszerűen arról van szó: a romániai törvények garantálják, hogy mindenkinek joga van az anyanyelvi oktatáshoz. Ezért szól úgy a Babeş-Bolyai Egyetem alapokmánya, hogy az három nyelvű intézmény - csak éppen az erre vonatkozó határozatokat nem hajtották végre.

Szabó szerint ez közvetlenül nem a román állam felelőssége, hiszen egyetemi autonómia van - ám végső soron a dolog mégis oda vezet, hogy csorbul a magyar kisebbségnek az anyanyelvi oktatáshoz való joga. "Itt emberi jogokról van szó, amelyek védelmének a kontinensen az Európa Tanács az első számú letéteményese" - mondta a magyar politikus az MTI-nek, azt is hozzátéve: ő abban látja a strasbourgi kezdeményezés jelentőségét, hogy azt olyan ET-képviselők írták alá, akiknek komoly tekintélyük van a parlamenti közgyűlésben, s így a határozati javaslatnak súlya van.

Németh Zsolt
fideszes képviselő, a magyar delegáció helyettes vezetője az MTI-nek nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyarságnak 18 esztendeje legfőbb követelése a magyar egyetem visszaállítása. Az elmúlt 18 évben számos ígéret, hitegetés hangzott el e téren - s most eljött az ideje, hogy


Romániára nemzetközi nyomás nehezedjen


ebben az ügyben. Németh különösen méltánytalannak mondta, hogy a kolozsvári egyetem vezetői az intézmény multikulturális jellegéről szóló deklarációik ellenére lábbal tiporják a valós többnyelvűséget. Akik pedig ennek érvényesítéséért küzdenek, azokat megbélyegzik, majd jogellenesen elbocsátják. A fideszes politikus kiemelte, hogy a határozati javaslatban hangsúlyosan szerepel a nyelvi charta ratifikálásának kérdése. "A nemzetközi kötelezettségeket be kell tartani" - hangsúlyozta ennek kapcsán. Végül közölte, hogy a két elbocsátott oktató éppen ezen a héten, a parlamenti közgyűlés hetében Strasbourgba látogat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS