2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sok millió dolláros médiakampány a verespataki aranybányáért

2007. január 23. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

A kanadai Gabriel Resources cég sok millió dolláros médiakampányba kezdett Romániában és világszerte a Verespatakon felépítendő ciános aranybánya terve mellett. A kanadai beruházó elszántságát jelzi, hogy január 24-re kibérelte a National Geographic washingtoni székházát, hogy ott egy fogadás keretében mutassák be a Mine Your Own Business című propagandafilmjüket. A film az embereket tönkretevő környezetvédőket állítja szembe a lakosság boldogságáért mindent megtevő bányavállalatokkal.

Hegyi Gyula magyarországi európai parlamenti képviselő szerint az ókori emlékekkel rendelkező Verespatak és környéke sokkal többet profitálhatna a évszázados kisipari hagyományú bányászatból és az ökoturizmusból, mint a bánya megnyitásából. Ez utóbbi esetben egy kanadai cég 16 évi alatt kibányászná az aranyat, elvinné Romániából a profitot és mindörökre tönkretenné Verespatak egyedülálló természeti környezetét.

A magyar képviselő szerint a verespataki aranybánya megnyitása ellentétes lenne több uniós jogszabállyal, ezért Hegyi Gyula felszólítja Romániát, hogy ne építse meg ezt a környezetet veszélyeztető, jogszabályokat sértő beruházást. A magyar képviselő ezt mind a román sajtónak, mind Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztosnak jelezte. Az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa Hegyi Gyulához írt válaszlevelében megerősítette : az Európai Bizottság továbbra is nyomást gyakorol Romániára, hogy minden körülmények között tartsa be az uniós környezetvédelmi jogszabályokat az engedélykérelem elbírálásakor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS