2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Reuters: Romániát megbénítja a kormányválság

2007. január 23. 17:14, utolsó frissítés: 17:14

A csőd szélén áll a román kormány, alig három héttel uniós csatlakozását követően. Ezáltal pedig veszélybe sodorja az ország abbéli reményét, hogy gyors hasznot húzhasson a csatlakozásból – áll a Reuters brit hírügynökség mai kommentárjában. A cikk szerzője szerint fennáll annak is a veszélye, hogy Románia kizáródik az Unió 27 tagállamának sorából azáltal, ha a kormánykoalíció felbomlik, illetve a reformok, főként a korrupció visszaszorítására irányulók stagnálnak.

„Felmerül a kérdés, hogy az országot kormányozzák-e egyáltalán” – nyilatkozta a hírügynökségnek egy uniós tagállam bukaresti diplomatája.

Az elemzők ugyanakkor úgy látják, hogy az unióhoz történő csatlakozást elhozó mély reformok után az államfő és a miniszterelnök egymás ellen harcol, ami pedig politikai zárlathoz vezet. „Úgy tűnik, Traian Băsescu karizmatikus államfő határozottan ki akarja erőltetni Călin Popescu-Tăriceanu kormányfő eltávolítását. Ám a miniszterelnök nem hajlandó megadni magát, tovább mélyítve ezáltal a két hatalmon levő alakulat között tátongó szakadékot” – áll a Reuters elemzésében. (reuters/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS