2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"A nemzetgazdaság aláaknázásáért" akarják Băsescut megbuktatni a konzervatívok

2007. január 23. 18:45, utolsó frissítés: 18:45

Nem a cédula-botrány miatt, hanem "a nemzetgazdaság aláaknázásáért és hamis vallomástételért" akarják felfüggeszteni tisztségéből Traian Băsescu elnököt a konzervatívok – jelentette be a párt elnöke, a médiavállalkozó Dan Voiculescu.

A közlés szerint a Konzervatív Pártnak (PC) mindkét vád alátámasztására meggyőző bizonyítékai vannak, melyeket viszont nem hoznak nyilvánosságra mindaddig, míg – Voiculescu szavaival – "nem ellenőrzik, nem készítik elő és nem csomagolják be".

"Ha Traian Băsescu szembesül ezekkel a bizonyítékokkal, az államfő el fogja ismerni, hogy felfüggesztése üdvös dolog" – nyilatkozta Voiculescu, aki arra is kitért, amennyiben ez a két vádpont is szerepel a dokumentumban, csatlakozik a PSD az elnök felfüggesztésére irányuló kezdeményezéséhez. Erre viszont garanciát nem vállalt: "elképzelhető, hogy külön utakon megyünk majd" – nyilatkozta. "Akkor működünk együtt a PSD-vel, ha érveik komolyak, van elégséges alapjuk és jól dokumentáltak", magyarázta Voiculescu.

Az alkotmány szerint az elnököt csak akkor lehet leváltani, ha az e célból kiírt népszavazáson így döntenek. a névjegyzékbe vett választók, fele plusz egy szavazattal. A PSD ezért arra törekszik, hogy a népszavazási törvényt úgy módosítsa a parlament, hogy a referendumon résztvevők fele plusz egy szavazata is elégséges legyen. A PC támogatja a javaslatot. Băsescu jelenleg magasan a legnépszerűbb romániai politikus. (mfax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS