2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb cáfolat: Kovács László vámügyi biztos szerint sem zaklatják a magyar vámosok a románokat

2007. január 24. 10:52, utolsó frissítés: 10:52

Az Európai Bizottság adópolitikai és vámügyi felelősének információi szerint nem felelnek meg a valóságnak azok a hírek, amelyek szerint a román-magyar, immár uniós belső határon a Magyarországra lépő román állampolgárokat a magyar vámosok indokolatlan vizsgálatnak tennék ki.

Kovács László kedden Brüsszelben az MTI-nek nyilatkozva elmondta: mindössze annyi történik - és ez megtörtént Magyarország csatlakozását követően is -, hogy a magyar-osztrák határon ellenőrzik a jövedékiadó-köteles cigaretta behozatalát. Ennek viszont az az oka, hogy a csatlakozáskor az új tagállamok átmeneti mentességet kaptak a jövedéki adó mértékének összhangba hozására. Jelenleg az új tagállamokban - beleértve Magyarországot, illetve Romániát és Bulgáriát - a jövedéki adó mértéke a dohánytermékekre még alacsonyabb, mint az uniós közös minimális mérték.

Az összhangba hozásra haladékot kaptak az új országok, amíg viszont ez nem történik meg, addig indokolt az ellenőrzés szigorítása, hiszen a behozható mennyiség fölött meg kell fizetni a jövedékiadó-különbözetet - fejtette ki Kovács László.

Megerősítette azt is, hogy az Európai Bizottság nem figyelmeztette Magyarországot a román állampolgárokkal szemben alkalmazott szigorú vámellenőrzés miatt. Erre vonatkozó állítások jelentek meg egy román lapban, ám ezt időközben már a magyar vám- és pénzügyőrség is cáfolta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS