2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vallások és a társadalom kapcsolatáról értekezik legközelebb a Magyar-Román Történész Vegyesbizottság

2007. január 24. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

A városfejlődés, a politikai nemzeti tudat alakulása, és a modern kori kisebbségi kérdés szerepel egyebek között a Magyar-Román Történész Vegyesbizottság együttműködési témái között - mondta Szász Zoltán, a bizottság magyar tagozatának elnöke az MTI-nek. A történész annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy a magyar és román tudományos akadémia elnöke hétfőn aláírta a két intézmény közötti együttműködés részleteit 2009 végéig rögzítő jegyzőkönyvet.

A Magyar-Román Történész Vegyesbizottság egy régóta, 1971 óta működő testület, bár 1983 és 1992 között szüneteltette munkáját - jegyezte meg Szász Zoltán, hozzáfűzve, hogy "a történelem mindig az érzékeny kérdések közé tartozott a két ország viszonyában". Elmondása szerint a vegyesbizottság kétévente ülésezik, felváltva, hol Magyarországon, hol Romániában. "Különböző történeti témákat tűz napirendre, nem a konfrontáció keresésével, hanem a szakmailag nehéz kérdések megvitatása céljából"- hangsúlyozta a történész.

Legutóbbi ülésükön, amelyet 2006 novemberében tartottak Budapesten, a természet és az ember kapcsolatát vizsgálták a történelem folyamatában - derült ki Szász Zoltán szavaiból. „Olyan kérdésekkel foglalkoztunk, mint a Kárpát-medencei térség vízügye, vízrajza, vízgazdálkodása, a gátak, települések, és a természeti környezet. De olyan kérdéseket is vizsgáltunk, hogy hogyan látták az embert és a természetet már a XVII. századtól különböző szakemberek, vagy a szépirodalomban hogyan jelenik meg a természeti ember képe" - tette hozzá a magyar tagozat elnöke.

Szász Zoltán tájékoztatása szerint a következő - 2008-ban Romániában megrendezendő - ülés témája a vallások és a társadalom kapcsolata. "Ez nem teológiai megközelítés, hanem a vallásokat, mint a társadalom, a nemzetek fontos tudati és cselekvési megnyilvánulásait vizsgáljuk történeti megközelítésben" - hangsúlyozta a történész.

Emlékeztetett arra, hogy olyan térségről van szó, ahol számos vallási felekezet működött és működik egymás mellett a mai napig: ortodoxok, római katolikusok, reformátusok, evangélikusok, unitáriusok és különböző szekták. "A felekezetekhez való tartozás és a vallási kötődés nagymértékben alakították az emberek mentalitását és a közösségek viselkedési normáit. Ezek mindig jelen vannak a pszichikum világában és a mindennapi életben is" - tette hozzá Szász Zoltán. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS