2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ungureanu levele Göncz Kingához: lesznek magyar feliratok a BBTE-n

2007. január 24. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

Mihai-Răzvan Ungureanu külügyminiszter a napokban levélben tájékoztatta Göncz Kinga magyar külügyminisztert arról, hogy idén július 1-jén lép hatályba a Babeş-Bolyai Egyetem szenátusának az a határozata, amely alapján magyar nyelvű táblákat lehet elhelyezni az intézetben – derül ki a magyar külügy tegnapi közleményéből.

Polgár Viktor külügyi szóvivő pedig továbbá közölte, Ungureanu levele válasz Göncz Kinga tavaly decemberi levelére, amelyben a magyar tárcavezető határozottan szóvá tette a Babeş-Bolyai Egyetemen a magyar feliratok ügyében kialakult helyzetet, a két magyar oktatóval szembeni eljárást, és román kollégája segítségét kérte az ügy megnyugtató rendezésében.

Ungureanu közli, hogy „a többnyelvű feliratok mellett magyar és német személyiségek mellszobrát is elhelyezik az egyetemen, továbbá az előadótermek egy részét a magyar és a német kultúra jeles képviselőiről tervezik elnevezni".A külügyminiszter továbbá azt hangsúlyozta, hogy az elbocsátott két magyar oktató ügyében az egyetem autonóm módon járt el. „Magát a táblaügyet – sajnálatos félreértésnek –, nem elvi, hanem eljárási problémának minősítette" – idézte Polgár Viktor a román külügyi tárcavezetőt.

Hantz Péter és Kovács Lehel elbocsátása az egyetem túlzó és indokolatlan intézkedése volt” – derül ki a közleményből a magyar fél álláspontja is. A külügyi szóvivő szerint e méltánytalan eljárás nincs összhangban a Románia által vállalt európai normákkal, a multikulturalizmus szellemével. „Bizonyos jogok biztosításának kötelezettsége alól ugyanis még az egyetemek autonómiájára való hivatkozással sem lehet eltekinteni” - teszi hozzá Polgár Viktor, aki úgy véli: megoldást az jelentene, ha az egyetem szenátusa felülvizsgálná a két oktató felmondását, és visszahelyezné őket pozíciójukba. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS