2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint hatezer aláíró utasította el a verespataki aranykitermelés tervét

2007. január 25. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Több mint hatezer román állampolgár utasította el a Verespatakon tervezett aranykitermelés tervét a képviselőház internetes honlapjára küldött hozzászólásában. Az internetes fórum amolyan közvélemény-kutatás, noha a nézetek kifejtésének megvolt eddig a hivatalos formája is. Eddig 6665 hozzászóló írta meg véleményét az internetes fórum keretében, 97 százalékuk egyértelműen ellenezte a ciántechnológiás eljárással tervezett aranykitermelést. Indokaik között elsősorban az szerepelt, hogy a beruházás szerintük egyaránt pusztító hatással lenne a környezetre, a tájra, a helyi kulturális örökségre, nem is beszélve a lakosság kényszerű kitelepítéséről.

Voltak, akik úgy gondolták: az aranykitermelés engedélyezési folyamata csak a hatóságok "magas fokú korrupciója" miatt juthatott ilyen előrehaladott stádiumba, s ha a végén engedélyezni fogják, az az említett hozzászólók szerint e "gyanú megerősítése" lesz.

A hozzászólók felháborodással fogadták azt is, hogy a beruházást tervező kanadai vállalat, a Gabriel Resources ötmillió eurós reklámkampányt folytatott a médiában tervének népszerűsítésére. Ebben gyerekeket is megszólaltatott (emiatt figyelmeztetést kapott a romániai médiafelügyelettől). E reklámok mondanivalója: a megszólalók örömüket fejezik ki amiatt, hogy a kitermelés megkezdésével egy időben a kilakoltatott családok szép új házakba költözhetnek, a gyermekek korszerű iskolába járhatnak majd.

Korodi Attila környezetvédelmi államtitkár elmondta: a minisztérium már csaknem végzett a közvitákon felmerült kérdések és az ott elhangzott vélemények összesítésével, napokon belül hivatalosan átadja az anyagot a beruházónak, amelynek válaszolnia kell az említett kérdésekre.

Közel 6000 regisztrált kérdésről van szó, a jogszabály szerint a beruházót nem köti határidő az alapos válaszadásra vonatkozóan. Ha ez megtörténik, az illetékes - a környezetvédelmi minisztérium vezetése alatt álló - tárcaközi bizottság negyven napon belül köteles összeülni a beruházó válaszainak az értékelése céljából. Ha kell, visszakérdezhet egyes témákban, s csak akkor fog döntést hozni, amikor már minden szükséges információ a rendelkezésére áll. A kormány határozatban foglal majd állást arról, hogy megadja-e az engedélyt vagy sem. Figyelembe veszi annak a hattagú vegyes bizottságnak a véleményét is, amelyben két magyarországi, két romániai és két független európai uniós szakértő vesz részt.

Korodi Attila szerint a Gabriel Resources médiakampánya teljesen felesleges az engedélyezési folyamat szempontjából, azt úgysem fogja befolyásolni, hiszen kizárólag a szakmai szempontok fognak érvényesülni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS