2019. május 19. vasárnapIvó, Milán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztrájkolt tegnap a tőzsde

2007. január 26. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

Egy órás figyelmeztető sztrájkot tartottak csütörtökön a bukaresti értéktőzsdén és a nagyszebeni árutőzsdén a pénzügyminisztériumnak és adóhatságnak a befektetőket sújtó intézkedései miatti tiltakozásként.

A tőzsdei befektetők elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a pénzügyminisztérium olyan rendeletet bocsátott ki az év elején a tavalyi tőzsdei műveletek bevallására vonatkozóan, amely ellentmond a parlament által elfogadott adótörvénykönyv előírásainak.

A pénzügyi hatóságok ugyanis most csak a nyereség utáni adót akarják behajtani, a veszteség utáni különbözetet pedig csak május 15. után adnák vissza a befektetőknek. Az adótörvénykönyv szerint pedig csak a nyereség és veszteség közötti különbözetet kellene megadóztatni.

Septimiu Stoica, a bukaresti értéktőzsde elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy az alkotmánysértő rendeletet bíróságon is megtámadják, sőt arra is készen állnak, hogy nemzetközi szinten is fellépjenek a pénzügyminisztérium jogsértő magatartása ellen, ha ez szükséges.

A sztrájk időpontjának kiválasztásában az is szerepet játszott, hogy csütörtökön jár le a tőzsdei tranzakciók utáni adó kifizetésének határideje. A tőzsdefelügyelet elfogadva azt, hogy a tiltakozás oka indokolt is lehet, arra figyelmeztette a két tőzsde vezető tanácsát, hogy döntésükkel "veszélyes precedenst" teremthetnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS