2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés László: közös EP-jelölti lista kéne – sérelmes a változatlan "Markó-doktrína"

2007. január 27. 13:17, utolsó frissítés: 13:17

Közös jelöltlistát kellene állítani az EP-választásokon az RMDSZ-nek és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT) Tőkés László szerint. Mindezt a királyhágómelléki püspök egy pesti sajtótájékoztatón fejtette ki. Becslése szerint a romániai magyarok két vagy három brüsszeli képviselői helyet szerezhetnek meg.

Az EMNT elnöke szerint az RMDSZ-EMNT megbeszélések után sem tapasztalható, hogy az általa "Markó-doktrínának" nevezett alapelv megváltozott volna. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az "RMDSZ-en kívül nincsen politizálás, az RMDSZ az egyetlen letéteményese a magyar politikának", így e párt véleménye szerint kisajátítja az erdélyi magyar érdekképviseletet. Ez egy olyan kártékony szemlélet, ami egypárti szemléletet tükröz, miközben az egység demagógiájával párosul – tette hozzá.


Az EMNT sérelmezi, hogy az RMDSZ önálló listát kíván állítanie

a május 13-ai EP-választásokra – jelezte, utalva arra is, hogy az RMDSZ listáján induló két első jelölt személye "arra vall", hogy az RMDSZ nem tartja fontosnak az autonómiát. Tőkés szerint a "román hatalom" az "RMDSZ-szel ütteti a pluralizmus jegyében megjelenő többi politikai, társadalmi vagy (..) egyházi alakulatokat".

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az RMDSZ egypárti jelöltállítási módszere gyakorlatilag éppen azokat fosztja meg "a megválasztatás jogától", akik híven képviselnék a magyar önrendelkezési törekvéseket. Ezáltal éppen az RMDSZ vágja el az utat a közösségi önrendelkezés, az autonómia lehetősége előtt.

Tőkés László közölte: azt kéri az RMDSZ szövetségi képviselő tanácsától, hogy vizsgálja felül a jelöléseket. "Még egy utolsó kísérletet teszünk a párbeszédre" – mondta, utalva arra felhívásra, melyet pénteken tett közzé, és amely a többi között egy "közös erdélyi magyar európai parlamenti jelöltlista" felállítását javasolja.

Az újságíróknak is kiosztott nyilatkozatban egyebek mellett az áll: az RMDSZ fenntartás nélkül támogassa a Székely Nemzeti Tanács Székelyföld területi autonómiájára irányuló erőfeszítéseit; határozottan lépjen közbe a kolozsvári egyetemről kirúgott tanárok visszavétele és a teljes jogú magyar felsőoktatás biztosítása érdekében.

"A magyar közvélemény nyilvánossága előtt" az EMNT azt is kéri: az RMDSZ teljesítse a párbeszéd során vállalt kötelezettségeit, továbbá "kormányzati befolyását felhasználva járjon közben Székelyudvarhelyen a választás demokratikus szabadságának biztosítása érdekében".
A Tőkés László által jegyzett dokumentum megállapítja azt is: az RMDSZ EP-jelölési rangsorolásból az is kiolvasható, hogy a pártszervezet "erdélyi magyarságunk brüsszeli képviseletét (...) másodrangú fontosságúnak tartja, és politikai prioritásai sorában mind az autonómia, mind Székelyföld ügye háttérbe szorul". (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS