2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Begyűjtött 163 aláírást Băsescu felfüggesztésére a PSD, de beadvány még nincs

2007. január 27. 14:07, utolsó frissítés: 14:07

A PSD 148 parlamenti tagja közül 146-on támogatják aláírásukkal Băsescu államfő felfüggesztését, azonban a párt jogászai még egyeztetnek a beadvány végleges szövegén. Így a képviselők, szenátorok gyakorlatilag látatlanban szignálták a dokumentumot, melyet a PRM szenátorai és képviselői is támogatnak. A beadványról az alkotmánybíróság dönt.

Az alkotmány rendelkezései szerint akkor kezdeményezhető az államfő ideiglenes felmentése, ha azt a szenátus és a képviselőház tagjainak több mint egyharmada támogatja. Az alsó- és felsőházban összese 469-en politizálnak, tehát a 163 aláíró hat fővel több, mint a minimálisan szükséges 157. Amennyiben az alkotmánybíróság megalapozottnak tartja az eljárást, az elnöknek joga van a parlament plénuma előtt válaszolni a vádakra.

Ezután a két ház együtt szavaz a felfüggesztésről, melyhez egyszerű többség, azaz 235 voks elegendő. Ezután a kérdésben harminc napon belül népszavazást kell kiírni; addig is a szenátus elnöke veszi át az államfői jogköröket.

Az elnöknek akkor kell távoznia, ha a választói névjegyzékben szereplők fele plusz eggyel megszavazzák – ez gyakorlatilag nyolcmillió szavazat. A PSD ezért módosítani szeretne a népszavazási törvényen. Az érv: mivel az elnököt a választáson résztvevők fele plusz egy szavazattal választják, nem az összes választó létszámát kéne alapul venni a népszavazás esetében sem. A Liberális Párt egyes politikusai úgy nyilatkoztak, elfogadnák a módosítást, válaszul a demokraták ismét a kormányból való kilépéssel fenyegetőznek. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS