2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Induljon független jelöltként Tőkés – kérik az RMDSZ-en kívüliek

2007. január 29. 10:27, utolsó frissítés: 10:29

Induljon független jelöltként a májusi európai parlamenti választásokon Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke - erre kérték fel őt a hétvégén tartott kolozsvári tanácskozásukon az RMDSZ-en kívüli erdélyi magyar politikai és civil-politikai szervezetek képviselői.

Vasárnapi közleményükben az EMNT, az SZNT, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), a Magyar Polgári Egyesület, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), valamint az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) döntéshozó testületei aggodalommal állapítják meg, hogy az EMNT által kezdeményezett - az egyeztető kerekasztal létrehozására, valamint egy közösen képviselhető nemzeti minimum kidolgozására irányuló - párbeszéd az RMDSZ csúcsvezetőségének szerintük "halogató és elutasító hozzáállása" miatt végleg megfenekleni látszik.

Sajnálattal veszik tudomásul továbbá, hogy az RMDSZ Operatív Tanácsa az Európai Parlament képviselőjelöltjeinek rangsorolására vonatkozó döntésével ellehetetlenítette az EMNT javaslatát egy, az erdélyi magyar politikum és civil társadalom által közösen támogatható EP-jelöltlista állítására.

Ezek a szervezetek úgy vélik: az erdélyi magyarság kulturális autonómiájának valamint a Székelyföld területi autonómiájának hiteles és következetes megjelenítésére az Európai Parlamentben személyi garanciára is szükség van. Ennek szavatolására felkérik Tőkés Lászlót, hogy induljon független jelöltként a májusban sorra kerülő EP-választásokon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS