2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BBTE-ügy: határozati indítványt nyújtott be az Európa Tanács

2007. január 29. 11:11, utolsó frissítés: 11:11

Határozati indítványt nyújtott be az Európa Tanács huszonnégy képviselője a romániai magyar kisebbség által a felsőoktatásban elszenvedett diszkrimináció ügyében. A tervezetben felhívják a figyelmet arra, hogy az egyetemi autonómia nem írhatja felül azokat az emberi jogi és kisebbségvédelmi egyezményeket, melyeket Románia elfogadott.

A határozati indítvány nevesíti a magát multikulturálisnak valló Babeş-Bolyai Egyetemet, illetve szó van benne a közelmúlt történéseirőlt, a magyar nyelvű táblák elhelyezéséről és a két oktató kirúgásáról.

A január 24-i keltezésű dokumentum benyújtását Göran Lindbad képviselő javasolta, a magyar képviselők közül aláírásával támogatta Frunda György (RMDSZ), Szabó Zoltán (MSZP), Németh Zsolt (Fidesz) és Sándor Klára (SZDSZ).

A képviselők arra kérik a Tanács illetékes bizottságait, vizsgálják ki, hogy a magyar kisebbség egyenlő jogokat élvez-e a romániai felsőoktatási rendszerben, továbbá azt szeretnék, ha a Tanács felhívást intézne Romániához, hogy ratifikálja a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját.

Hantz Péter BKB-alelnök január 24 és 25-én az Európa Tanács számos képviselőjét tájékoztatta a BBTE-n kialakult helyzetről. (sajtóközlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS