2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Támogatja Tőkés indulását az SZNT – ha ő is kiáll a területi autonómia mellett

2007. január 30. 13:43, utolsó frissítés: 13:43

Mivel mandátuma ilyen jelölésre nem szól, nem is kérhette fel a Székely Nemzeti Tanács állandó bizottsága Tőkés Lászlót független képviselő-jelöltnek – pontosít a SZNT szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. "Az SZNT kizárólag a területi autonómia képviseletére kapott felhatalmazást. Az esetleges jelölt személyétől függetlenül az SZNT-nek tehát nem hatásköre a felkérés" – szögezi le a levél.

Mi történik, amennyiben Tőkés László vállalja a jelölést? A testület válasza: "a SZNT akkor támogat egy független jelöltet, ha az vállalja Székelyföld területi autonómiájának határozott, előre rögzített módon történő képviseletét."

Ide kapcsolódik, hogy a másik székelyföldi ellenzéki szervezet, a Magyar Polgári Szövetség arra hívja fel "a szavazati joggal rendelkező polgárok figyelmét, hogy gondolják meg, a nemzeti jobboldal markáns jelöltjének, vagy az RMDSZ listán szereplőknek nyújtanak aláírásukkal az induláshoz támogatást". Az MPSZ közleményében az áll, hogy egy személy csak egy jelölt indulását támogathatja.

Ez a tiltás viszont nem szerepel az euroválasztásokról szóló törvényben, tehát egyvalaki több jelölt vagy jelöltlista indítását is támogathatja legálisan. Az aláírások összegyűjtésének területi kritériuma sincs – tehát a választási törvénnyel ellentétben akár egy megyéből is össze lehet ezeket gyűjteni. A 2007/33-as törvény részletes végrehajtási utasításain még dolgoznak a kormány szakértői. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS