2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán elleni támadást romániai bázisukról indítanának az amerikaiak?

2007. január 30. 13:48, utolsó frissítés: 13:52

Legkésőbb április végéig az Amerikai Egyesült Államok meg fogják támadni Iránt, s valószínűleg erre a célra romániai és bulgáriai katonai bázisaikat fogják használni – állítja mai lapszámában a The Herald című brit lap, amely a The Arab Times napilapra hivatkozó bolgár Novinite hírügynökséget idézi.

A The Arab Times ugyanis a napokban belső információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a washingtoni vezetés áprilisig meg kívánja támadni Iránt. A lap újságírójának állítása szerint pedig e támadást mindenképp tengerről fogják indítani, míg a célpontok Irán kőolajipari és nukleáris létesítményei lesznek. Szerintük az Egyesült Államok máris hadihajókat küld a Perzsa-öbölbe.

Továbbá – állítja a The Arab Times – az Irakban és a környező országokban állomásozó amerikai haderők egy Patriot rakétarendszer miatt védve lesznek az iráni ellentámadástól. Azt, hogy miért pont április, a lap azzal indokolja, hogy májusban jár le Tony Blairnek, az amerikai államfő leghűségesebb szövetségesének a mandátuma.

A The Arab Times viszont nem említi mint valószínű bázisországokat sem Romániát, sem pedig Bulgáriát. Ennek az információnak a Novinite hírügynökség jutott a birtokába. Nekik Sam Gardiner amerikai biztonságügyi szakértő nyilatkozott erről, mondván: „ a háborút megelőző első jelek azok lesznek, amikor kőolajszállító amerikai hajókat látunk nem szokványos célpontok, mint például Bulgária felé tartani”.

Sam Gardiner szerint ugyanakkor az amerikai haderőnek engedélye van a bázisuk közelében levő bolgár és romániai repterek használatára. Ezeken pedig megtankolhatják majd a bombázóikat, amelyekkel Irán elleni támadásba lendülnek – véli a biztonságügyi szakértő.

A 2006-ban aláírt megállapodás értelmében ugyanis az egyesült államokbeli haderők használhatják a bulgáriai Graf Ignitievo, Novo Selo és Bezmer katonai repülőtereket, míg Romániában a konstancai Mihail Kogălniceanu repteret bocsátották rendelkezésükre. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS