2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét cáfolja a kolbász-sztorit a magyar pénzügyőrség

2007. január 30. 15:06, utolsó frissítés: 15:06

Nem vesznek és nem is vehetnek el húsárut a román állampolgároktól a magyar vámosok és pénzügyőrök, csak a jövedéki termékeket ellenőrizhetik – közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője. A határőrök viszont jelzik az állatorvosnak, ha sertéshúsból készült élelmiszert találnak valakinél. Hogy az illető átviheti-e az árut Magyarországra, azt a hatósági állatorvosok döntik el.

A Konzervatív Párt (PC) elnöke a bukaresti magyar nagykövet meghallgatását kezdeményezte a szenátus külügyi bizottsága előtt, hogy tisztázzák a román-magyar határon kialakult helyzetet.

A sertéshús azért ügy, mert Románia vállalta, hogy idén szeptember 30-áig eleget tesz bizonyos sertésekkel kapcsolatos állategészségügyi előírásoknak, s eddig a határidőig bizonyos termékeket csak állatorvosi tanúsítvánnyal exportál.

A megjelent hírek alapján több vizsgálatot is indítottunk, ám nem találtunk olyan esetet, amikor húskészítményt, szalonnát, kolbászt vettek volna a vám- és pénzügyőrök a határon – mondta a VPOP szóvivője. A határon csak a jövedéki ellenőrzést végeznek, mert e termékek adószintje eltér a többi tagállamban alkalmazott szinttől. Románia 2009 végéig kapott derogációt jövedéki adókra. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS