2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közel harminc százalékkal bővülhet 2007-ben a romániai építőipari piac

2007. január 30. 16:08, utolsó frissítés: 16:08

Közel harminc százalékkal bővülhet 2007-ben a romániai építőipari piac. Az építőipari vállalkozók országos egyesületének (ARACO) vezetője, Laurenţiu Ploşceanu szerint a növekedés következtében a szegmens elérheti a 8,7 milliárd eurót. 2002-ben ennek értéke még csak négymillió euró volt. Tavaly az építőipari piac a hazai össztermék 10 százalékát tette ki.

Az ARACO becslései szerint a beépített négyzetméterenkénti ár 15-17 százalékkal emelkedik az idén, a bérek is várhatóan 23 százalékkal növekednek.

Ploşceanu szerint a vállalkozóknak a kivitelezés költségeibe foglalt munka árát is az eddiginél látványosabban meg kell emelniük, hiszen az ágazati minimálbérnek el kell érnie év végig az 500 lejt - körülbelül 150 euró -, miközben a kormány által megállapított minimálbér csak 390 lej. Közölte: az átlagosnál nagyobb bérnövekedés azért elengedhetetlen, mert jelenleg 330 ezren dolgoznak az építőiparban, de legalább kétszer nagyobb létszámú munkaerőre lenne szükségük a vállalkozóknak.

A munkaerőhiányt az idézte elő, hogy az elmúlt években az Európai Unió tagállamaiban tömegesen próbáltak szerencsét román építőipari dolgozók. Ploşceanu szerint két év múlva legkevesebb 2 millió alkalmazottnak kell dolgoznia az ágazatban, ezért várható, hogy moldovai és török munkaerő importálására kényszerül Románia. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS