2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Van bizonyíték a magyar vámosok túlkapásaira?

2007. január 31. 10:39, utolsó frissítés: 11:26

Honlapjáról letölthető öt videofelvétellel próbálja bizonyítani a România Liberă az előző napokban megjelent cikkében írtakat, vagyis azt, hogy a román-magyar határátkelőhelyeken a magyar vámosok állítólag "méltatlan" ellenőrzéseknek vetik alá a román állampolgárokat. A lap szerkesztőségének néhány tagja autóba ült, a csomagtartóba pedig egy temesvári boltban vásárolt szalonnát, néhány szál kolbászt és két sonkát helyezett el, majd kamerával felszerelkezve próbált átutazni Magyarországra, először Nagylaknál, utána pedig - többször is - a battonyai (tornyai) átkelőhelyen.

A cikkből kiderült: Nagylaknál a magyar vámosok csak a gépkocsit ellenőrizték minden részletében, jövedékköteles cigarettát keresve, de az élelmiszerre ügyet sem vetettek. A battonyai határátkelőnél azonban többszöri alkalommal is baj volt az élelmiszerekkel. Ott viszont az egyik alkalommal a gépkocsit azért nem akarták átengedni, mert a szélvédő sérült volt. Az írásban azonban az a sérelem "köszön vissza", amit román állampolgárok már a korábbi hetekben is állítólag jeleztek, s amelyről a lap többször is tudósított. Eszerint a magyar vámosok nem engedik bevinni Magyarországra a román állampolgároknál lévő "hazai" élelmiszereket, például a szalonnát vagy a kolbászt.

A hétfői cikk a magyar vámosok következetlenségére próbálta felhívni a figyelmet. Eszerint Nagylaknál nem az ennivaló volt az érdekes, Tornyánál viszont az egyik alkalommal egyértelműen tiltották a szalonna és a kolbász átvitelét (állítólag már


a határőrök sem engedték tovább a gépkocsit


a kissé távolabb lévő vámosokra hivatkozva). Egy másik esetben az élelmiszer egy részét átengedték volna, ha lett volna állatorvosi tanúsítvány. Majd egy következő alkalommal ismét mereven elzárkóztak a magyar vámosok az élelmiszer átengedésétől.

Öt, egyenként valamivel több mint három és fél perces, meglehetősen rossz minőségű videofelvételről van szó. Az egyiken a magyar vámos (tulajdonképpen pénzügyőr, akinek a dzsekijén "pénzügyi ellenőrzés" felirat látható angol nyelven) tüzetesen átvizsgálja a kocsit, de nem érdekli az ennivaló. Az ellenőrzés egyébként nem tart tovább mintegy három percnél. A másik felvétel vélhetően nem ugyanazon az átkelőhelyen készült, ott a magyar határőr szintén kiszállásra kéri fel az utasokat, és kifogásolja, hogy a szélvédőn - a vezető oldalán - sérülés látható. A kocsi lámpáit egyenként ellenőrzik, miközben hallható, hogy az utasokkal vitatkoznak.

A további három felvételen


a szalonnát és a kolbászt nem akarják a magyar határőrök átengedni.

Az egyik felvételen a határőr bizonygatja: tőle ugyan mehetnének, de a magyar oldalon problémát jelenthet ez az élelmiszer. A másik felvételen a határőr azt magyarázza: csak kis mennyiséget lehet átvinni, amennyit éppen egyszerre megesznek, de nem több kilogrammot. A harmadik felvételen a határőrök mereven elutasítják az ennivaló átengedését. Mindegyik esetben az ablaküvegen elhelyezett hivatalos figyelmeztetésre hivatkoznak.

Brüsszelbe eddig nem érkezett hivatalos román panasz a határon folytatott gyakorlattal kapcsolatban. A Népszabadság napilap értesülései szerint viszont Magyarország jogértelmezési kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz annak megállapítására, hogy az utasforgalomban bevitt hústermékekre, azaz a “szál kolbászra” is vonatkozik-e a sertéspestis miatti uniós tilalom. A bizottság ezt szóban ugyan már közölte, de a magyar EU-diplomaták írásban is szeretnék látni.

Az Európai Bizottság egyelőre továbbra is úgy látja:


a magyar-román határon lefolytatott ellenőrzés összhangban van az európai előírásokkal;

a bukaresti napilap írása pedig nem keltett figyelmet Brüsszelben – derül ki Kovács László vámügyi EU-biztos nyilatkozatából. „Ezt a kérdést ma Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter is szóba hozta velem tárgyalva. Ismereteim szerint a határon nem vámellenőrzést tartanak, ennek jogi alapja ugyanis Románia EU-csatlakozásával megszűnt – mondta Kovács, részletezve, hogy mit áll jogában a magyar hatóságoknak megvizsgálni.

„Jogosan ellenőrzik a jövedéki adóköteles termékek mennyiségét. Cigarettából például 200 szál hozható be adómentesen, mivel Bukarest 2009 végéig átmeneti mentességet kapott az EU minimális adókulcsának alkalmazása alól. Ugyancsak jogosan ellenőrizhetik a szeszesital mennyiségét” – fejtette ki a biztos, hozzátéve: az uniós előírások szerint az ellenőrzés mindamellett nem lehet “diszkriminatív és rendszeres”. Kovács jelezte Vlădescunak, hogy a Romániában korábban működött, de az EU-csatlakozással bezárt vámmentes üzletek megmaradt raktárkészletéből nem kerülhet áru uniós forgalomba. Kovács hangsúlyozta: külön kérdés az élelmiszerbiztonsági vizsgálat, “ami szintén megfelel az uniós szabályozásnak.” (népszabadság online, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS