2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irak: három hónapba telt, míg hazatelefonálhatott a két kémkedéssel vádolt munkás

2007. január 31. 15:49, utolsó frissítés: 2007. február 01. 15:43

Hivatalosan nincs letartóztatásban az a két román állampolgár, akiket azért fogott el az amerikai hadsereg a Bagdad melletti Ar Ramadiban október végén, mert egy kamerával fel-alá járkálva filmeztek azon az amerikai bázison, ahol a munkahelyük volt. Ilie Nelu és Adrian Gancea elismerte a szabálysértést.

A bázis illetékesei a videókazettát lefoglalták, de a két munkás ellen hivatalosan még nem emeltek vádat, így egyelőre nem került szóba, hogy a külügy milyen jogi segítséget nyújtson számukra. Corina Vintan szóvivő szerint elképzelhető, hogy az ügyből nem lesz per – Nelu és Gancea különben elismerte a szabálysértést.

Mivel a két férfi nem hadifogoly, így nem esnek a harmadik genfi egyezmény hatálya alá. A negyedik genfi konvenció csak azt írja elő, hogy a katonai hatóságoknak muszáj biztosítaniuk, hogy a foglyokhoz a Vöröskeresztnek legyen bejárása. Az viszont az egyezményben nem szerepel, hogy a fogvatartottaknak lehetővé kell tenni, hogy családjukkal, illetve állampolgári jogon saját országuk hatóságaival kapcsolatba léphessenek.

Az iraki román nagykövetség illetékesei december 24-én találkoztak a két fogollyal. Egy hónappal később, január 24-én látogathatta meg őket a Vöröskereszt, és akkor kaptak engedélyt arra is, hogy családjukat is felhívhassák. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS