2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lorántffy-sportpálya: éhségsztrájkba kezdett egy református lelkész

2007. február 01. 10:55, utolsó frissítés: 10:55

Éhségsztrájkot kezdett szerdán Nagyváradon Sándor Lajos református lelkész, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) támogatásával felhívja a közvélemény figyelmét a Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium elkobzott sportpályájának ügyére.

Sándor Lajos református lelkész elmondta: azért kezdett éhségsztrájkba, mert a jogi és politikai úton tett hivatalos jellegű erőfeszítések és adminisztratív lépések mindeddig nem vezettek eredményre. Az egyházkerület törvényes úton próbálta visszaszerezni a sportpályát, konzultáltak az ortodox egyházzal is, sikertelenül. Több szinten is megnyerték a pert, de a fellebbezés után elvesztették - mondta a tiszteletes.

A lelkész emlékeztetett: Tőkés László, a KREK püspöke több esetben egyeztetett Markó Bélával, az RMDSZ elnökével, illetve a megye és a város vezetőivel, hogy oldják meg politikai síkon a kérdést. Hisz egy tollvonással rendezni lehetne az ügyet - véli a lelkész, aki szerint a tanügyi törvények szerint az iskola nem is működhetne sportpálya nélkül.

Sándor Lajos mindenesetre szerdán reggel a nagyvárad-olaszi templomban a Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium reggeli áhítata alkalmával elkezdte éhségsztrájkját. Minden nap déltől estig minden órában meghúzzák a harangot. Szerdán délután az iskola volt tanulói, az egyházkerület alkalmazottai, nagyváradi fiatal lelkészek behatoltak az ortodoxok által lezárt pályára, és labdarúgó mérkőzést tartottak.

"Abban semmiképpen sem reménykedem, hogy ez az öt nap megváltja a világot. A célom csak annyi, hogy felhívjam a közvélemény figyelmét: van itt egy elvarratlan szál. Hátha jobban odafigyelnek" - mondta a lelkész. Ha nem vezet sikerre ez az akciósorozat, továbbra is az európai fórumokhoz kíván fordulni az egyházkerület. Sándor Lajos vasárnap délben befejezi éhségsztrájkját, s ha továbbra sem tapasztalnak semmiféle szándékot a kérdés megoldására, mások folytatják helyette a böjtöt. "Valószínűleg megkeressük a polgári engedetlenség más eszközeit is" - mondta a református lelkész. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS