2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: a csatlakozás javulást hoz román állampolgárok mindennapjaiban

2007. február 01. 11:04, utolsó frissítés: 11:04

Meggyőződését fejezte ki Traian Băsescu államfő szerdán Brüsszelben, hogy Románia egy hónappal ezelőtti csatlakozása az Európai Unióhoz valamennyi állampolgárnak egyaránt javulást hoz a mindennapokban. Az Európai Parlament plenáris ülésén elhangzott ünnepi beszédében Băsescu köszönetet mondott az uniós szereplőknek, köztük a tagságot sürgető és támogató tagállamoknak a belépés elősegítéséért, reményét fejezte ki, hogy országának részvétele az együttműködésben zavartalan lesz, és teljes támogatást ígért ehhez Bukarest részéről. Üdvözlő beszédében e tekintetben kölcsönösségről biztosította őt Hans-Gert Pöttering, az EP új elnöke.

Băsescu arra is rámutatott, hogy az Európai Unió néhány államában még mindig nem tekintenek egyenrangú tagként a kelet-európai országokra, illetve azok lakosaira. Példaként azt hozta fel, hogy több országban csak korlátozásokkal tették lehetővé a román állampolgárok munkavállalását. "Az EU-csatlakozás ismertetésekor az ilyen típusú nehézségeket is el kell magyarázni a romániai lakosságnak" - emelte ki.

Megerősítette, Románia betartja valamennyi, a csatlakozási dokumentumokban rögzített kötelezettségét, tartja magát a közös értékekhez és alapelvekhez, és mindent megtesz annak érdekében, hogy teljes értékű, együttműködő tagja legyen az EU-nak. Kifejtette, hogy országa értéktöbbletet jelent az EU-nak, egyebek között azért mert nagy piac, illetve mert gazdasági növekedése jóval magasabb, mint az unió átlaga.

Kiállt továbbá a nagy uniós projektek, mindenekelőtt a szunnyadó alkotmányos szerződés és a további bővítés mellett. Hangoztatta, hogy az EU-nak szüksége van átfogó alapszerződésre az integráció mélyítéséhez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS