2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megállapodás született a Franciaországban kolduló, lopó vagy éppen prostitúcióra kényszerített román gyermekekről

2007. február 01. 17:05, utolsó frissítés: 17:05

A Franciaország területén tartózkodó, hátrányos helyzetű román állampolgárságú kiskorúak hazaszállításáról szóló gyermekjogvédelmi megállapodást írtak alá csütörtökön a román és a francia hatóságok Bukarestben. A megállapodást Dominique de Villepin francia miniszterelnök bukaresti látogatása alkalmából kötötték meg.

A két ország között már 2002 óta létezik hasonló egyezmény, amely azonban 2005 végén lejárt. Az új egyezmény aláírása azért vált szükségessé, mert állandó feszültségforrást jelentettek a román-francia államközi kapcsolatokban a felnőtt kísérete nélkül Franciaországba került gyerekek. Többségük hátrányos szociális helyzetű családból származik, Franciaországban pedig bűnözőbandák eszközévé váltak. Megélhetésük érdekében lopásra, prostitúcióra és egyéb törvénytelenség elkövetésére kényszerítették őket.

A hazai gyermekjogvédelmi hatóság 2002 és 2006 között 329 ilyen kiskorúról kapott információkat, közülük 69-et szállítottak hazájukba.

Az új megállapodás is előírja, hogy csak a román hatóságok beleegyezésével lehet visszaküldeni hazájukba a gyerekeket. A dokumentum szerint a hazaszállítást megelőzően a romániai gyermekjogvédelmi hatóságnak ellenőriznie kell a kiskorúak családjának szociális helyzetét. Visszailleszkedésükről csak azután döntenek, ha meggyőződnek arról, hogy nem fenyegeti őket az emberkereskedőknek való ismételt kiszolgáltatás veszélye.

A hatóságok szerint az utóbbi időben csökkent az ilyen román gyerekek száma Franciaországban, a legtöbb hátrányos helyzetű kiskorú - mintegy ezerkétszáz - jelenleg Olaszországban tartózkodik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS