2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kóka: nem sérelmi politika, hanem gyarapodást szolgáló, konkrét együttműködés kell

2007. február 01. 22:11, utolsó frissítés: 2007. február 02. 11:11

Magyarországi termékek erdélyi branding kampánya, a korábban felmerült közös román-magyar tőkealap gondolatának konkretizálása, az e-Magyar hálózat bővítése – ezek voltak azok a konkrét javaslatok, amelyek felmerültek a ma délutáni Takács Csabával, az RMDSZ ügyvezető elnökével és Kerekes Gábor gazdasági alelnökkel folyatott megbeszélésen, mondta el a Transindexnek Kóka János magyar gazdasági miniszter.

"Az RMDSZ-es kollégákkal azt vizsgáltuk, hogyan tudjuk segíteni Erdély integrációját, Erdély gyarapodását és gazdasági fejlődést, a térség EU-programok általi felzárkóztatását. Számos konkrét projektben való együttműködési lehetőség adódik, hogy csak egy példát mondjak, ilyen a mikrohitelezés Magyarországon már gyakorlatba vett módszerének Erdélybe való kiterjesztése" – foglalta össze Kóka.

"A régiót tartósan versenyképessé kell tennünk. Románia és Bulgária csatlakozása hatalmas lehetőség Magyarország számára is, az Unió abba az irányba bővül, ahol Magyarország logisztikai adottságai megkerülhetetlenek. A bővülés erősen szolgálja például Kelet-Magyarország uniós felzárkózását.

Erdély, Románia Magyarország számára gazdasági értelemben egyrészt partner, másrészt jól kihasználható, de eddig csak nagyon csekély mértékben kihasznált erőforrás. Én a munkaerőpiacunk teljes megnyitásának híve vagyok, hiszek abban, hogy ez inkább Magyarország előnyére, mint hátrányára válna – mondta a magyar gazdasági miniszter. Véleménye szerint a magyar IT és telecom vállalatok számára ugyanolyan lehetőségeket jelent Románia, mint az olajiparban vagy a bankszerktorban működő magyar regionális multik esetében.

A magyar-magyar viszonyok rossz közérzetére vonatkozó kérdésünkre Kóka János azt válaszolta: ha egy nemzetpolitika alapvetően sérelmeken, kudarcokon alapul, és nem a kibontakozás lehtőségét keresi, hanem a konfliktuspontokat, akkor az tartós kilátástalanság-érzéshez vezet. A magyarországi konzervatívok ezekre a sérelmekre és kudarcélményekre rájátszva tartották karban ezeket a vitákat. Úgy gondolom, nekünk ki kell lépnünk ebből a viszonyrendszerből, pragmatikusan, a fejlődést szolgáló programokat megfogalmazva kell megteremtenünk a határon túli politika vízióját", mondta a gazdasági miniszter.

Kóka János a Szabadelvű Kör meghívására tartózkodik Kolozsváron, holnap Markó Béla szövetségi elnökkel és Nagy Zsolt informatikai miniszterrel találkozik. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS