2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Roma kisebbségi parlament létrehozását tervezi Cioabă

2007. február 02. 11:12, utolsó frissítés: 11:12

Roma parlamentet hoznak létre a kisebbség képviselői Romániában, hogy hatékonyabban intézhessék az Európai Unió legnagyobb, általuk két és félmilliósra becsült cigány közösségének ügyeit.

Megpróbáljuk erőinket egyesíteni, közös hangot szeretnénk, amelyen szólni tudunk majd a belföldi és az európai hatóságokhoz, hiszen eddig az volt a baj, hogy ahány szervezetvezető volt, külön-külön mind a romániai cigányság nevében beszélt – indokolta a roma parlament létrehozásának szükségességét Florin Cioabă Nagyszebenben élő romakirály.

Szervezete, a Keresztény Romakör a legnagyobb 5-6 romapárttal és egyesülettel közösen kezdeményezte a Roma Képviselőház létrehozását. Eddig több mint száz szervezet csatlakozott hozzájuk - állítja Cioabă, akit munkájában a bukaresti törvényhozás roma képviselője, Nicu Păun is segít.

A roma parlament az RMDSZ kisebbségi törvénytervezetében elképzelt kulturális autonómiatanácshoz hasonló, 430 fős testület lesz. A közösség saját ügyeit vitatja meg, oktatással, kultúrával foglalkozik, a képzési, felzárkóztatási programokat figyeli, a munkahelyteremtést szorgalmazza és segíti, hiszen a romániai cigányság 80 százaléka munkanélküli – összegzi a tennivalókat Florin Cioabă, aki szerint két hónap múlva összeül a kollektív vezetésű, demokratikus romaparlament, de addig is közös listát állít a májusi európai parlamenti választásokra a romániai cigányság. (mfax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS