2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BBTE: ismét rektorhelyettes lesz Nagy László

2007. február 02. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

Nagy László újra elfoglalja a rektorhelyettesi tisztséget, számol be a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem magyar oktatóinak csütörtök esti közgyűlésén meghozott döntésről a Krónika napilap. Az egyetem önkényes vezetési stílusa miatt novemberben Salat Leventével együtt lemondott rektorhelyettest a magyar tagozatvezetők győzték meg az elmúlt napokban arról, hogy vállalja el a tisztséget. A közgyűlés zárt ajtók mögött zajlott.

Magyari Tivadar – akit a tagozatvezetők tanácsa korábban rektorhelyettesnek jelölt – „higgadt, heves vitáktól mentes” gyűlésként jellemezte a találkozót. Magyari ismertette rektorhelyettesi programját: szakmai irányba akarja terelni a magyar tagozat életét, az önálló magyar karok, illetve a feliratozás kritikus kérdésének napirenden tartásával. A rektorhelyettesek jelölése kapcsán néhány ellenvélemény is elhangzott; egyesek kifogásolták az ideiglenesen megürült rektorhelyettesi tisztségek betöltését.

Az oktatók ugyanakkor jóváhagyták a magyar tagozat működésiszabályzat-tervezetét, amit még az egyetem szenátusának is el kell fogadnia. Többen kételkednek abban, hogy a szabályzatra a szenátus is rábólint majd. Magyari tájékoztatása szerint valóban van olyan szenátusi csoportosulás, amely fölöslegesnek tartja a szabályzatot, ám szerinte a román kollégáik jelentős része elfogadhatónak tartja azt. Szóba került az is, hogy a magyar tagozat szakértőinek csoportja dolgozzon ki egy chartajavaslatot. Erre azért lenne szükség, mert ha az egyetem módosítaná működési szabályzatát, már létezne egy, a magyar tagozat meglátásait tükröző dokumentum.

„A Bolyai Kezdeményező Bizottsággal (BKB) kapcsolatosan úgy vélekedtek, hogy a tagozatvezetés korábban megfogalmazott álláspontja az irányadó” – tájékoztatott Magyari. A néhány napja született állásfoglalás szerint az oktatók nem értenek egyet a BKB két alelnöke, Hantz Péter és Kovács Lehel elbocsátásával. Ám nem is támogatják a BKB által választott megoldásokat, illetve a szerintük sokszor megfontolatlan eljárásokat, melyek ellehetetlenítik a magyar tagozat önállósítása érdekében tett erőfeszítéseket. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS