2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új kormányrendelet kell ahhoz, hogy tényleg választhasson Udvarhely

2007. február 05. 14:00, utolsó frissítés: 14:00

Új kormányhatározattal lehet a vasárnapról elmaradt helyhatósági választásokat megszervezni Udvarhelyen. A helyi RMDSZ-szervezet abban gondolkodik, hogy a kormány még szokásos szerdai ülésén dönt az új időpontról, és két-három hét múlva tanácsot választhat a város. A helyi tanács Udvarhelyen gyakorlatilag másfél éve nem működik.

A polgári oldalt tömörítő MPSZ viszont abban bízik, hogy a kormány megvárja, míg az Alkotmánybíróság a szervezet fellebbezése alapján elbírálja a választási törvény kisebbségi szervezetekre vonatkozó szakaszait. Erről Szász Jenő polgármester még pénteken nyilatkozott lapunknak.

Hétvégi közleményében az MPSZ azt hangsúlyozza, hogy indulásukat 6874 udvarhelyi szimpatizáns támogatta, mert az Országos Választási Iroda eredetileg úgy döntött, nem országos, hanem csak helyi szinten kell bizonyítania a szervezetnek azt, hogy képviseli a magyarság 15%-át. Az "aláírók iránti felelősségérzet" miatt az MPSZ ragaszkodik ahhoz, hogy saját programjával és logójával induljon az időközi választáson.

A polgári oldalnak nem is áll érdekében megtartani most a választást – ez Ványolós István, a városi RMDSZ megbízott elnökének véleménye. Az ő értékelése szerint az RMDSZ ellenzékének megfelel az, hogy Szász egyszemélyben vezesse a várost. "Az MPSZ mindent elkövet, hogy összemossa a választási törvényt a polgári perrendtartással" – nyilatkozta az Új Magyar Szó riporterének. (hírszerk./príma rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS