2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nehéz éve lesz a Sapientiának az akkreditáció miatt

2007. február 05. 14:10, utolsó frissítés: 14:40

Az idén terjeszthetik be a Sapientia-EMTE csíkszeredai karai kérelmüket, mellyel véglegesen elismertethetik az egyetemen működő szakokat. Az akkreditációs törvény nem változott, egyfelől szigorúak az előírások, másfelől egyes rendelkezések többféleképpen értelmezhetők – magyarázza a helyzetet Bakacsi Gyula, a Gazdasági és Humántudományi kar dékánja.

Még nem tudni, mikor kell benyújtani az akkreditációs dossziét, és nem világos, hogy az EU- csatlakozás után milyen feltétekkel pályázhatnak a tagországokból származó, például magyarországi oktatók sapientiás tanári állásokra. Idén a csíkszeredai közgazdasági kar két szakán indul be az akkreditáció, itt teljesül az a feltétel, hogy legyen elég főállású oktató az egyetem alkalmazásában.

Mivel a magyarországi támogatás csökken, a csíki közgáz a gazdasági szférában szeretne szolgáltatásokat nyújtani, és jövedelmező felnőttképzési programokat elindítani. Ez még egyelőre csak terv, jelenleg a csíkszeredai Sapientia fejlesztésre nem tud költeni. Az akkreditáció azért is fontos, mert hiányában nem lehet uniós kutatási támogatásokra pályázni. (radio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS