2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Morális válság és "intézmény-átrendezési kísérlet" van Romániában, magyarázta Markó Marosvásárhelyen

2007. február 05. 15:28, utolsó frissítés: 15:28

Politikai és morális válság van Romániában, mivel az állami berendezkedés, az intézményrendszer egészét kérdőjelezik meg egyes politikai erők – fejtette ki szombaton Marosvásárhelyen Markó Béla, a romániai magyar és a magyarországi sajtó főszerkesztőivel való találkozón.

Băsescu elnök és Tăriceanu kormányfő ellentéteire Markó szerint a következő a magyarázat: "zajlik a nagy kísérlet arra, hogy átrendezzék az intézmények közötti viszony egész rendszerét. Băsescu megpróbál minél nagyobb hatalmat biztosítani magának. " Az RMDSZ számára ez nem jó – magyarázta –, mert a parlamentben kellene eldőlnie a "nagy dolgoknak".

A titkosszolgálatoknak nem szabad a megengedettnél nagyobb hatáskört kapniuk, ezek az intézmények nem arra hivatottak, hogy egyoldalúan bizonyos hatalmi érdekeket szolgáljanak ki. A politikus azt sem tartja helyesnek, hogy a kormány túlságosan sok "sürgősségi rendeletet" fogad el.

Egyre erősebben érzékelhető az a szemlélet Aűa csatlakozás után a romániai politikusok körében, miszerint ma már kényelmetlen a hatalomban a magyar képviselet, és nem is olyan fontos jó viszonyt kialakítani a magyarokkal, mondta az RMDSZ elnöke. Markó ezzel hozta összefüggésbe a Nagy Zsolt elleni vádakat, melyek őt "koncepciós eljárásra" emlékeztetik.

Markó felhívta a figyelmet e jelenségek pragmatikus vetületére is, emlékeztetve: az EU-hoz történt csatlakozás után most olyan időszakban van az ország, amelyben az uniós alapok, támogatások sorsáról kell dönteni. Románia mostantól évente mintegy egymilliárd euró összeget ad be a közös európai kasszába és körülbelül hárommilliárd eurót kap.

Nem mindegy tehát, hogy a kormány, illetve a különböző politikai erők milyen befolyással lesznek majd e pénzek belső elosztására. Ilyen időszakban nem mindenki örül annak, hogy magyarok is vannak a kormányban, akik magyarok által lakott vidékek felé irányíthatják esetleg ezeket az alapokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS