2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó a Tőkés indulásáról: "a múltat nem kell visszahozni"

2007. február 05. 17:09, utolsó frissítés: 17:09

"Személyes véleményem, hogy a múltat nem kell visszahozni. Amit valaki a kilencvenes években elmulasztott a politikai pályán, azt már nem lehet 2007-ben behozni" – ez Markó Béla véleménye arról, hogy Tőkés László függetlenként indulna az RMDSZ ellenzékének képviseletében az europarlamenti választásokon.

Brüsszelben a magyar képviselőknek nem a pluralizmust, hanem az egységet kell biztosítaniuk, mert valószínűleg csak két jelölt bejuttatására van esély. Ugyanakkor téves az a spekuláció, hogy az RMDSZ egy jelöltje, illetve Tőkés jut majd be. A választási rendszer olyan, hogy vagy két jelöltet, vagy egyet sem delegálhat egy-egy politikai szervezet, magyarázta Markó.

Brüsszel nem a romániai magyar pluralizmus helye. Az EU tanácstalan kisebbségi ügyekben, és ezt talán egységes fellépéssel lehet befolyásolni – mondta az elnök.

Ami az RMDSZ részint már készen álló listájának összetételét illeti, Markó azzal indokolta a választást, hogy generációváltásra van szükség. "Nem delelőjükön túl lévő politikusokat kell Brüsszelbe küldeni" – mondta az elnök Marosvásárhelyen, ahol a romániai magyar és a magyarországi sajtó főszerkesztőivel találkozott szombaton. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS