2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetközi botrány? A római román nagykövet beavatkozott Olaszország belügyeibe

2007. február 07. 11:04, utolsó frissítés: 11:04

Tiltakozott az olasz külügyminiszter hat szövetséges országnál, mert azok nagykövetei brit kezdeményezésre nyílt levelében szólították fel Olaszországot, hogy radikális baloldali pártjainak ellenkező irányú követelései ellenére folytassa katonai szerepvállalását az afganisztáni rendteremtésben. A minisztérium tegnap esti közleménye szerint Massimo D'Alema tárcavezető a hat kollégájának elküldött tiltakozólevelében "meglepetésének és rosszallásának" ad hangot a La Repubblica című liberális olasz lapban szombaton megjelent nyílt levél kapcsán, amelyet az amerikai, a brit, az ausztrál, a kanadai, a holland és a román nagykövet írt alá. A külügyminiszter szerint a nagykövetek levele az olasz belügyekbe való illetéktelen külső beavatkozásként értelmezhető egy olyan kérdésben, amelyben kizárólag az olasz kormány és az olasz parlament hivatott dönteni.

Az "egység megőrzését" és "az afganisztáni biztonság garantálásával kapcsolatos felelősség megosztását" sürgető nyílt levél érzékenyen érintette az olasz kormánykoalíciót, amelyen belül éles viták folynak a külföldi katonai szerepvállalásokat illetően. A kommunisták és a zöldek erőteljes nyomást gyakorolnak a kormányra az Afganisztánból való kivonulás érdekében, s az ezzel kapcsolatos vita veszélyeztetheti a Romano Prodi vezette balközép koalíció fennmaradását.

Călin Popescu-Tăriceanu kormányfő Romano Prodi olasz miniszterelnöknek küldött üzenetében fejezte ki sajnálkozását "a helyzet miatt, amely annak nyomán alakult ki, hogy Románia római nagykövete, Cristian Colteanu is aláírta a La Repubblicában megjelent levelet". Tăriceanu kormánya "teljes barátságáról" biztosította olasz kollégáját "a kétoldalú partnerség szellemében". A közlemény szerint a miniszterelnök felkérte a külügyminisztériumot, hogy vizsgálja ki a római román nagykövet diplomáciai kapcsolatokban szokatlan "személyes kezdeményezésének körülményeit".

Tăriceanu már előzőleg jelezte, hogy a román kormány, illetve a román külügyminisztérium nem hagyta jóvá az ország nagykövetének ilyetén lépését. A miniszterelnök elismerte: valóban "nagyon szokatlan" lépés egy nagykövet részéről, ha nyilvánosan tanácsokat ad annak az államnak, ahol akkreditálták, hogy az adott állam mit tegyen. Hozzátette: nem a tanács tartalmáról beszél, hanem arról, hogy egy ilyen felhívást diplomáciai csatornákon kellett volna eljuttatni az olasz kormányhoz, nem pedig a sajtó útján. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS