2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Le Monde: a bukaresti politikai dadogás a szélsőségesek megerősödéséhez vezethet

2007. február 07. 14:11, utolsó frissítés: 14:11

A franciaországi Le Monde napilap kommentárt szentel mai lapszámában a Călin Popescu-Tăriceanu kormányfő és Traian Băsescu államelnök közötti konfliktus okozta politikai játszmáknak. A lap újságírója arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenleg zajló „politikai dadogás” a szélsőséges alakulatok megerősödéséhez vezethet.

Példaként a Corneliu Vadim Tudor vezette Nagy-Románia Pártot (PRM) és a Gigi Becali vezette Új Generáció Pártot (PNG) hozza fel, amelyek az elmúlt időszakban folyamatosan erősödtek a közvélemény-kutatásokban. Éppen ebből kiindulva a Le Monde publicistája aggasztónak tartja, hogy a májusban esedékes európai parlamenti választások után még több szélsőséges nacionalista kerül be az EP-be.

A tulajdonképpen a liberálisok és demokraták közötti feszültség fő forrásaként a francia lap a demokraták azon döntését jelöli meg, hogy nem akarnak közös listát állítani az EP-választásokon a liberálisokkal.

A Le Monde szerint a háborúzás első áldozata Mihai Răzvan Ungureanu külügyminiszter, akit Traian Băsescu közelinek, az államfő hűséges emberének nevez a lap újságírója. Szerinte egyébként a kormánykoalíciót csupán az egyetlen közös célkitűzés, az uniós csatlakozás tartotta mindeddig össze. (le monde, antena3)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS