2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu védelmében fordul a politikai elithez 60 csúcsértelmiségi

2007. február 07. 18:00, utolsó frissítés: 18:00

Rendkívül károsnak látja az államfő és a miniszterelnök között régóta tartó vitát 60 csúcsértelmiségi, akik nyílt levélben fordulnak az ország egész politikai elitjéhez a csatabárdok elásása érdekében. Az aláírók szerint a Băsescu-Tăriceanu ellentét azzal fenyeget, hogy általános politikai válsággá fajul.

A nyílt levélben az áll, hogy a borulékony PD-PNL kormányzat miatt "agresszíven sorompóba álltak" az ellenzéki pártok, vagyis a PSD, a PRM és a Konzervatív Párt, melyek amúgy "képtelenek a róluk a választókban kialakult képen javítani", ám ebben a helyzetben "csak nekik van nyernivalójuk". A levél szerint az EU-csatlakozás után adódó feladatok elvégzéséhez tiszta viszonyokra és megalapozott bizalomra van szükség.

A válság magyarázata az aláírók szerint az, hogy "egyesek fenyegetve érzik magukat az államfő három fontos kezdeményezése miatt". Az első a korrupció elleni tevőleges fellépés, a másik a javaslat a Securitate teljes irattárának nyilvánossá tételére, a harmadik a kommunizmus és a diktatúra által okozott károk nyilvános elítélése a parlamentben. Az aláírók úgy vélik: azok indítottak "összehangolt támadást" az elnök ellen, akik a "posztkommunista oligarchák államának átmentésében érdekeltek".

A volt pártaktíva, a volt Securitate és az új gazdasági oligarchia áll az egyik oldalon,. Másfelől a román nép évtizedes történelmi rémálom után "újracivilizáló, modernizáló hatású jósorsot" érdemelne ki. A kétoldal érdekei közötti ellentét az utóbbi tizenhét évben sosem volt nagyobb – áll a nyílt levélben, mely egyúttal "szégyenletesnek" nevezi a Băsescu leváltására irányuló kísérleteket.

Az aláírók: Sorin Alexandrescu, Vlad Alexandrescu, Dragos Paul Aligica, Stefan Andreescu, Vasile Astarasfoaie, Adriana Babeti, Hannelore Baier, Alexandru Beldiman, Magdalena Boiangiu, Lidia Gheorghiu Bradley, Corin Braga, Alexandru Calinescu, Mircea Cartarescu, Magda Carneci, Ruxandra Cesereanu, Livius Ciocarlie, Eugen Ciurtin, Andrei Cornea, Aurelian Craiutu, Dorin Dobrincu, Vasile Docea, Sabina Fati, Iulian Fruntasu, Florin Gabrea, Tom Gallagher, Armand Gosu, Stere Gulea, Sorin Iliesiu, Alexandru Lazescu, Gabriel Liiceanu, Viorel Marineasa, Mircea Mihaies, Dan C. Mihailescu, Mihail Neamtu, Virgil Nemoianu, Vlad Niculescu, Andrei Oisteanu, Dumitru Oprea, Anca Oroveanu, Rodica Palade, Serban Papacostea, Horia Roman-Patapievici, Horatiu Pepine, Dan Perjovschi, Lucian Petrescu, Ileana Pintilie, Andrei Pippidi, Valentina Pop, Tania Radu, Victor Rebengiuc, Lavinia Stan, Dan Tapalaga, Vladimir Tismaneanu, Gelu Trandafir, Florin Turcanu, Traian Ungureanu, Daniel Vighi, Sever Voinescu, Smaranda Vultur, Serban Radulescu-Zoner és Alexandru Zub. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS