2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lorántffy-ügy: rendőrségi idézést kapott Tőkés László

2007. február 08. 11:01, utolsó frissítés: 12:37

A rendőrségen kell számot adnia Tőkés László királyhágómelléki református püspöknek a Lorántffy Zsuzsanna-gimnázium sportpályájával kapcsolatos elképzeléseiről. Tegnap délutánra ugyanis az iskola diákjai focimeccset hirdettek a lelakatolt területre, a mérkőzés lebonyolítását pedig az ott posztoló rendőrök, és az általuk kihívott különleges erők megakadályozták – számol be mai lapszámában a Krónika.

Dorel Alb felügyelő azt mondta a mintegy kéttucatnyi fiatalnak, csak akkor engedi be őket a pályára, ha a terület birtoklását igazoló iratot tudnak felmutatni. Tőkés Lászlót február 12-ére beidézték a nagyváradi rendőrségre.

A református egyház nemrég vesztette el a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályájáért indított pert, azóta polgári engedetlenségi akciókkal kívánják felhívni a figyelmet az áldatlan helyzetre. A pályát ugyanis, amelyet éveken át zavartalanul használt a gimnázium épületében működő román iskola, az ortodox egyházközségnek adta az önkormányzat.

A Rácsok mögött elnevezésű akciósorozathoz a többi történelmi magyar egyház is csatlakozott: a kedden tartott áhítaton Tempfli József római katolikus megyés püspök arról beszélt, bár a sportpálya területe soha nem volt az egyház tulajdona, kiállnak annak viszszaszerzése mellett, hiszen iskola nem működhet sportolási lehetőség nélkül. „Azért vagyok püspök, hogy népemet és népem érdekeit védjem – mondta Tempfli József. – Nekünk nem ellenségeink a román ortodoxok, és bízunk az ügy békés rendezésében.”

Az ökumenikus összefogás jegyében a hét minden napján más-más felekezet papjai hirdetnek igét az esti áhítatokon a várad-olaszi református templomban: szerdán este Csabai Árpád evangélikus, csütörtökön Pap Gy. László unitárius lelkész szól a hívekhez. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége nevében Lászlófy Pál elnök állásfoglalást hozott nyilvánosságra, melyben közli, hogy kiállnak a Lorántffy-gimnáziumnak a sportpályáért folytatott küzdelme mellett.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Ion Mihaltan ortodox püspököt kereste meg levelében azzal a kérelemmel, hogy a Nagyszebenben tartandó harmadik európai ökumenikus nagygyűlésre készülve békés módon rendezzék a terület körüli etnikai-felekezeti vitát. Ugyancsak levélben fordultak Florin Puscashoz, a Szentháromság ortodox egyházközség pópájához is, felkérve őt arra, hogy a békés megoldás reményében egyeztessenek az 544 négyzetméteres terület sorsáról.

A Krónika értesülései szerint a városi tanács RMDSZ-frakciója a február utolsó csütörtökén tartandó tanácsülés napirendjére akarja tűzni a sportpálya adományozási ügyét. A magyar tanácsosok azt szeretnék elérni, hogy a területet visszakapják ortodox használatból önkormányzati tulajdonba. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS