2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szenátus külügyi bizottsága berendelte Terényit a „vámosi túlkapások" ügyében

2007. február 08. 11:14, utolsó frissítés: 11:14

Berendelték a szenátus külügyi bizottságához Terényi János bukaresti magyar nagykövetet, a diplomata pedig hamarosan a testület elé járul beszámolni a honatyáknak a magyar–román határon kialakult helyzetről – tájékoztatott tegnap a Konzervatív Párt (PC). A hírügynökségek által is átvett pártközlemény szerint a nagykövet Dan Voiculescu, a PC elnöke felszólításának tesz eleget, a diplomata behívatásával pedig a külügyi bizottság is egyetért; a testület ugyanis már láttamozta is a politikus ezirányú kérését - írja az Új Magyar Szó.

A konzervatív pártvezér még januárban jelezte: a szenátusi szakbizottságnak számon kell kérnie a bukaresti magyar nagyköveten azt, hogy a román–magyar határátkelőhelyeken egyes magyar vámosok zaklatják a román turistákat; olyan törvényekre hivatkoznak, amelyek nem léteznek, és korlátozzák beutazásukat Magyarország területére, nem engedve bevinni bizonyos termékeket.

A lapnak a bukaresti magyar nagykövetség névtelenségbe burkolózó illetékese elmondta: a PC közleményével ellentétben Terényi János semmiképpen nem járul majd a szenátus külügyi bizottsága elé.

„Nem szokás, hogy a nagykövetet csak úgy berángassák a parlamentbe. Ha a román államnak kifogásai vannak a határátkelőknél történtekkel kapcsolatban, akkor a diplomáciai úzus szerint előbb a budapesti román nagykövetnek kell érdeklődnie az illetékes magyar hatóságoknál” – fogalmazott a bukaresti magyar lapnak a magyar nagykövetség magas rangú tisztségviselője, aki közölte: a diplomáciai képviselethez tegnap estig egyetlen „meghívó” sem érkezett a szenátusból.

Teodor Meleşcanu
, a felsőházi bizottság liberális tagja a lap érdeklődésére elmondta: a szaktestület nem lépte túl hatáskörét, amikor a parlamentbe kérette a nagykövetet. „A szabályzat szerint a bizottság behívhatja a parlamentbe a diplomatákat, akik vagy eleget tesznek a felhívásnak, vagy nem” – mondta Melescanu, aki mellesleg karrierdiplomata, korábban Románia külügyminisztere volt. Dan Voiculescu felháborodását az egyik hazai napilapban megjelentek váltották ki. (úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS