2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

PSD: Băsescu kérjen bocsánatot

2007. február 08. 15:40, utolsó frissítés: 16:42

Megfontolják Traian Băsescu menesztésére tett kísérletüket a szociáldemokraták, amennyiben az államfő nyilvánosan, a parlament plénuma előtt bocsánatot kért a Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) évértékelőjén tett, valamennyi politikusra nézve sértő megjegyzéseiért.

Erről Cristian Diaconescu, a PSD szóvivője nyilatkozott ma. Arra a kérdésre azonban nem adott konkrét választ, hogy ha Băsescu tényleg elnézést kér, akkor lemondanak-e menesztéséről. Mint mondta, pártja egyelőre folytatja az államfő menesztésére irányuló procedúrát.

Az államfő a főügyészség korrupcióellenes ügyosztálya (DNA) évértékelőjén beszélt "üzeletemberek által kitartott politikusokról", akik úgymond a parlamenti döntéseket is befolyásolják. Băsescu azt is kifogásolta, hogy a politikai elit nem hajlandó valódi befolyást biztosítani a Vagyonellenőrző Ügynökségnek (ANI). Băsescu gyakorlatilag korábbi vádjait ismételte: az államfő rendszeresen üzleti összefonódásokkal gyanúsít vagy egyes politikusokat, vagy az egész kormányt.

Az elnök vádjait a belföldi sörtermelő vállalatokra vonatkozó törvénnyel támasztotta alá, melyről közölte: megfontolás végett visszaküldi a parlamentnek. Băsescu kijelentette: egyes politikusok csak azzal törődnek, hogyan tudnak "a csalóknak kedvező törvényeket hozni". A szóban forgó törvény adókedvezményt biztosított volna a hazai sörgyáraknak. A jogszabály kezdeményezője amúgy egy demokrata párti politikus, aki elismerte: felesége érdekelt az egyik kisebb sörgyártó üzemben. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS