2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem túlóráznak többé a postások: fennakadások lesznek

2007. február 08. 18:14, utolsó frissítés: 18:52

Bár a kormány tegnapi ülésén visszavonta eredeti tervét és levette a veszteséges állami vállalatok feketelistájáról a Román Postát (CNPR), a sztrájkhangulat nem múlt el.

„Ez a kormányhatározat két éves tárgyalás eredménye. A Pénzügyminisztérium eddig a Román Postát minden évben a monitorizált vállalatok közé sorolta, ami azt jelenti, hogy az állam határozza meg a bérezési alap értékét és az alkalmazottak számát. Romániában csak azokra az állami szolgáltatókra vonatkoznak ezek a szabályok, amelyek veszteségesek. Azonban a posta nyereséges vállalat, éppen ezért kezdeményeztük, hogy kerüljön le a listáról. A becslések szerint 2007-re 20 millió eurós profitot termel a Román Posta, ez 30%-os növekedést jelent 2006-hoz képest" – tájékoztatott Nagy Zsolt, távközlési és informatikai miniszter a döntés hátteréről.

Mint elmondta, a privatizációt megelőzően sor kerül egy átszervezésre, amelynek célja, hogy növeljék a posta versenyképességét. Szerinte ugyanakkor postások tiltakozása jogos volt, csak nem időszerű, ugyanis ezzel a lépéssel megoldhatóvá válnak követeléseik, megszűnnek azok a megszorítások, melyek akadályozták a létszámnövelést és a fizetések rendezését.

A postások ennek ellenére azzal fenyegetnek, hogy február 9-től, tehát már péntektől szigorúan betartanak minden előírást, nem túlóráznak, és nem lesznek hajlandóak olyan csomagokat kézbesíteni, melyek tömege akár csak egy grammal is meghaladja a törvényes felső határt. Ez pedig a jelzések szerint hatalmas fennakadást fog okozni, mivel szinte valamennyi postás túlórázik, illetve a megengedettnél nagyobb csomagokat is kézbesít.

Az elmúlt hetekben a postai dolgozók tömegesen adták be felmondásukat, ami miatt veszélybe került a küldemények kézbesítése, százezrek több napos késéssel kapták meg nyugdíjukat, a családi pótlékot, vagy a munkanélküli segélyt. (menedzsment fórum, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS