2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: nem a politikai válsággal van a baj, hanem az ezzel járó erkölcsi válsággal

2007. február 08. 18:51, utolsó frissítés: 18:52

„Nem önmagában a politikai válsággal van baj, hanem az ezzel járó erkölcsi válsággal. Más országokban a kormányok egymást követik alig pár hónap alatt, és ettől még nem omlott össze az ország. A legaggasztóbb a politikai közbeszéd és stílus színvonaltalansága: az, hogy mindenki mindenkit lehazugozhat, mindenki mindenkit bemocskolhat, és a politikusok tulajdonképpen nem az eszükkel próbálnak felülkerekedni, hanem a szájukkal, azzal, hogy ki agresszívebb, ki arrogánsabb. Itt kellene megállni: fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy mindenkit elsodor ez a színvonaltalanság” – jelentette ki Markó Béla RMDSZ-elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök-helyettes üdvözölte Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök szerdai állásfoglalását az államfő felfüggesztésére irányuló kezdeményezéssel kapcsolatban. „Igaza van a kormányfőnek abban, hogy a szociáldemokraták kezdeményezése ahelyett, hogy megoldaná, csupán elmélyíti a politikai válságot”.

Markó szerint a román politikai élet valamennyi szereplője, az államfő, a miniszterelnök, a kormánykoalíció és az ellenzéki pártok vezető képviselői egyaránt felelősek a kialakult helyzetért, ezért nem ártana, ha mindenki önkritikát gyakorolna.

A szövetségi elnök ugyanakkor kifejtette: továbbra is a jelenlegi PD-PNL-RMDSZ koalíciót tartja alkalmasnak a kormányzásra. Véleménye szerint arra kell törekedni, hogy a 2008-as parlamenti választásokig lehetőleg ne kohabitáció jegyében kormányozzanak: erre kell törekednie mind az államfőnek, mind a kormányfőnek, illetve a parlamenti élet valamennyi szereplőjének.

A Monica Macovei igazságügyi miniszter ellen benyújtandó ellenzéki bizalmatlansági indítvány kapcsán közölte: az RMDSZ koalíciós partner, így a miniszter-asszony esetleges leváltásáról mindenek előtt a kormányzati partnerekkel kell tárgyalni.

Az RMDSZ álláspontja szerint Macovei nem járult hozzá éppen olyan mértékben az igazságszolgáltatás reformjához, mint ahogyan azt egyesek elképzelik. „Sajnos a miniszter asszony jóhiszeműen csak bizonyos területekre összpontosított: valóban több szigorító intézkedést hozott az állampolgárok ellenőrzését, lehallgatását illetően, de ugyanannyira igaz az is, hogy továbbra is nehézkesen működnek a törvényszékek, bíróságok” – fejtette ki. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS