2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jogilag nem működik az SZNT autonómiás népszavazása, mondja a Pro Europa Liga szakértője

2007. február 09. 12:18, utolsó frissítés: 12:18

Jogi szempontból érvénytelen az az autonómia-témájú népszavazás, amit a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) végez több székelyföldi településen – értékelte a kezdeményezést Haller István, a Pro Europa Liga emberjogvédelmi irodájának vezetője a Krónika marosvásárhelyi tudósítójának kérdésére. A kezdeményezés "a népszavazás, a közmeghallgatás és a közvélemény-kutatás keveréke", magyarázta Haller.

"Az eredményt sem lehet egy referendum, hanem csupán egy széles körű konzultáció eredményeként bemutatni. Ezt elmondtuk az SZNT vezetőinek is, amikor a véleményünkre voltak kíváncsiak" – közölte a szakértő. Hozzátette: mozgóurnákat egy valódi referendumon csak kivételes esetekben használnak, ha valaki indokolt esetben kéri – például azért, mert betegség miatt nem tud otthonából kimozdulni.

Smaranda Enache, a Liga elnöke szerint a mozgóurnás aktivisták "akaratukon kívül is befolyásolják az autonómia jogosságáról megkérdezett személyeket". Az emberjogi aktivista ugyanakkor elismerte, a politikai nyomás miatt az SZNT-nek más választása nem volt, és az akciót így is "teljesen demokratikus kezdeményezésnek" lehet tekinteni.

"Nem tudok egyetérteni azokkal a politikusokkal, akik mindenáron meg akarták akadályozni a szabályos népszavazás megszervezését. Elítélem azokat is, akik azzal etetik a népet, hogy az Európai Unió keretében az autonómiatörekvések tárgytalanná válnak. Azok is hamis képet festenek, akik azt próbálják sulykolni a térség lakóiba, hogy Hargita és Kovászna megye gazdaságilag elmaradott régiót alkot, tehát a központilag visszaosztott pénzalapok nélkül képtelenek lennének fenntartani önmagukat" – mondta Enache a Krónikának.

A liga elnöke Dél-Tirol példájával érvelt. Az osztrák többségű olasz tartomány az autonómia elérése után az egyik legszegényebb olaszországi térségből fejlett mintarégióvá vált, mindehhez a keretet az Európai Gazdasági Közösség, illetve az Európai Unió adta. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS