2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bukarestben kapták el az iraki újjáépítési pénzeket eltulajdonító amerikai bűnbandát

2007. február 09. 12:27, utolsó frissítés: 12:29

Bukarestben tartóztatták le az iraki újjáépítéssel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolt amerikai hálózat egyik tagját a román hatóságok. A csalással és pénzmosással vádolt amerikai üzletember őrizetbe vételéről a bukaresti fellebbviteli bíróság döntött. A keddi akcióról igazságügyi források csütörtökön elmondták, azt az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodája (FBI) kérésére hajtották végre, amely a gyanúsított kiadatását kérte.

A washingtoni igazságügyi tárca közleménye szerint a Romániában élő Seymour Morrist, aki egyben egy ciprusi székhelyű pénzügyi tanácsadó cég tulajdonosa is, négy másik, szintén amerikai – közülük három tartalékos katona – társával együtt azzal vádolják, hogy kiterjedt pénzmosó hálózatot hoztak létre, és az iraki koalíció Ideiglenes Hatóságának üzleti ügyeibe is beavatkoztak.

Összesen 25 vádpont van, ebből 11-et Morris ellen fogalmaztak meg. A vádpontok között szerepel a kenőpénz elfogadása, bűnszövetkezet létrehozása, lopott áruk csempészése, sikkasztás, pénzmosás és az okirat-hamisítás. Kiadatása után az amerikai hatóságok New Jersey-ben kívánják bíróság elé állítani.

A nyomozati anyag szerint az öt vádlott – Curtis Whiteford ezredes, Debra Harrison és Michael Wheeler alezredes, valamint Seymour Morris és William Driver – 2003 és 2005 decembere között az Ideiglenes Hatóság egykori pénztárosával, Robert Steinnel és egy Phillip Bloom nevű üzletemberrel közösen azon munkálkodtak, hogy a hatóság megrendeléseit Bloom cégei kapják. Bloom több, Irakban és Romániában bejegyzett cég tulajdonosa, a vádak szerint összesen 8,6 millió dollár értékben kötött szerződéseket az iraki hatósággal.

Cserében több mint egymillió dollár értékű készpénzzel, luxusautókkal, ékszerekkel, repülőjegyekkel és egyéb értéktárgyakkal vesztegette meg vádlott-társait. Emellett az általa kiépített hálózat tagjai mintegy kétmillió dollárt tulajdonítottak el az iraki újjáépítésre szánt összegből.

Bloom a Romániában, Irakban és Svájcban nyitott számláit használta fel arra, hogy azokon keresztül juttassa el a lopott pénz egy részét Harrisonnak és Steinnek a cégeinek juttatott szerződések fejében. Morrist azzal vádolják, hogy segített Bloomnak e tranzakciók lebonyolításában. A vádirat szerint a vádlottak a lopott pénzből fegyvereket is vásároltak, amelyeket aztán az Egyesült Államokban értékesítettek. A vádlottak közül Steint január 29-én kilenc év börtönbüntetésre ítélték. Tavaly március 10-én Bloom is bűnösnek vallotta magát megvesztegetés és pénzmosás bűntettében, esetében e hónap 16-án hoznak ítéletet. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS