2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ukránok települést létesítenének a Kígyók szigetén

2007. február 09. 13:58, utolsó frissítés: 16:16

Annak ellenére, hogy már régen területi vita folyik Románia és Ukrajna között a Fekete-tengeren található Kígyók szigete felett, az ukrán hatóságok úgy határoztak, létrehoznak egy települést a szigeten. Ez azért okoz fennakadást, mivel ha az ukránoknak sikerül bebizonyítaniuk, hogy a sziget lakható, akkor övék lesz a sziget környékén található kőolajlelőhely – amelyet egyébként mindkét ország magáénak szeretne.

A Kígyók szigete 17 hektáros, nem található rajta sem növényzet, sem pedig ivóvíz. Itt jelenleg 155 személy él, közülük 50 katona. A román hatóságok egyébként nem is szigetnek, hanem csupán egy sziklának tartják – igaz, ebben a verzióban övék a kőolaj. Az ukránok pedig szigetnek tartják, s megtesznek mindent, hogy benépesítsék, mert ha sikerül lakhatóvá tenniük, akkor meg övék a kőolaj. Jelenleg a két ország hágai Nemzetközi Bíróság döntésére vár, s mindkét állam vezetői úgy nyilatkoztak, hogy tiszteletben fogják ezt a határozatot tartani. A területi vitát egyébként Románia vitte a hágai testület elé.

Alig röppent fel a falualapítási terv, a román külügyminisztérium már ma bírálta az ukrán hatóságokat, amiért a Kígyók szigete státusának megváltoztatására irányuló határozatot fogadtak el, elébe vágva a hágai Nemzetközi Bíróság döntésének.

A külügyi tárca közölte: tudomására jutott, hogy az ukrán parlament határozatot hozott egy település létrehozásáról a szigeten. Emiatt Ukrajna bukaresti nagykövetének szóbeli jegyzéket nyújtottak át, amelyben a minisztérium leszögezi, hogy „nem bír jogi következményekkel, és nem befolyásolja a Nemzetközi Bíróság döntését a fekete-tengeri kontinentális talapzat felosztásáról" egyetlen olyan lépés sem, amelynek az a célja, hogy a 17 hektáros, sziklás kis szigetet saját gazdasági élettel bíró területnek állítsa be.

A minisztérium „önmérsékletre" szólította fel az ukrán felet, tekintettel a Hágában folyó eljárásra.

A Kígyók szigete 1948 előtt Romániához, utána pedig a Szovjetunióhoz tartozott. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS