2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bukarestbe, Marosvásárhelyre és Kolozsvárra látogat Sólyom

2007. február 10. 10:32, utolsó frissítés: 10:32

A román politikai élet számos személyiségével, az erdélyi magyarság és a történelmi egyházak képviselőivel találkozik Sólyom László köztársasági elnök, aki Traian Băsescu államfő meghívására tesz állami látogatást vasárnaptól keddig Bukarestben, Marosvásárhelyen és Kolozsváron.

Sólyom László – akit útjára elkísér felesége, Sólyom Erzsébet – vasárnap este Terényi János magyar nagykövet bukaresti rezidenciáján romániai ötvenhatosokkal találkozik, és kitüntetéseket ad át. Hétfőn az Ismeretlen Katona emlékművénél helyezi el koszorúját a Károly-parkban. Ezt követően a Cotroceni-palota előtti téren hivatalos ceremónián vesz részt, majd Băsescu elnökkel folytat négyszemközti, illetve plenáris tárgyalásokat. A magyar vendég ezt követően Nicolae Văcăroiuval, a szenátus elnökével, Bogdan Olteanuval, a képviselőház elnökével, majd Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnökkel ül tárgyalóasztalhoz.

Sólyom még aznap koszorút helyez el Snagovban, Nagy Imre emléktáblájánál, majd a Bukaresti Egyetem Hungarológia Tanszékének oktatóival találkozik. Végül az RMDSZ bukaresti székházába látogat, ahol Markó Béla miniszterelnök-helyettessel, a szövetség elnökével folytat megbeszélést. Este Traian Băsescu ad tiszteletére díszvacsorát.

Kedden a magyar elnök programja Marosvásárhelyen folytatódik. Az ottani prefektúra épületében találkozik Ciprian Dobre prefektussal, Frateanu Alexandruval, a megyei tanács alelnökével és Dorin Floreaval, Marosvásárhely polgármesterével. Sólyom László ellátogat a helyi RMDSZ székházába, majd a Sapientia Egyetemre várják. Ezt követően a helyi értelmiség képviselőivel találkozik a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.
Marosvásárhelyről Kolozsvárra vezet a köztársasági elnök útja, ahol Emil Boc polgármesterrel, Alin Tişevel, Kolozs megye prefektusával, Marius Petre Nicoarával, a Kolozs Megyei Tanács elnökével találkozik. Ezután Tőkés Lászlóval folytat megbeszélést, majd a helyi RMDSZ székházában erdélyi ötvenhatosokkal találkozik. Az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) székházában helyi civil szervezetek képviselőivel konzultál. Este az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetőivel beszélget egy vacsora keretein belül.

Sólyom László tavaly novemberben fogadta hivatalában Románia miniszterelnökét és kormányának tagjait, akik a magyar-román közös kormányülés alkalmával jártak Budapesten. A magyar államfő e találkozóján üdvözölte azokat a román megnyilatkozásokat, amelyek több esetben – például Koszovó, Transznisztria és Abházia kapcsán – a területi autonómiák biztosításában látják a tartós stabilitás és demokratizálódás biztosítékát. Kifejtette a magyar álláspontot, miszerint a szórványban élő kisebbségek számára a teljes kulturális autonómia, a tömbben élők számára a területi autonómia lehet a megoldás. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS