2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Startolt az autonómiaügyi "belső népszavazás" Székelyföldön, 80 ezer szavazólappal

2007. február 10. 11:50, utolsó frissítés: 11:50

Akarja-e, hogy az ön települése az autonóm státussal rendelkező Székelyföldhöz tartozzék? – erre a kérdésre szeretne minél több választ begyűjteni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az általa "belső népszavazásnak" nevezett akcióval, ami ma kezdődik Székelyföldön. A referendum nemhivatalos keretek között zajlik, mert a népszavazási törvény olyan kérdés kiírását helyi referendumon nem engedélyezi, ami az egész ország közigazgatását érinti. Az akció Hargita, Kovászna és Maros megyében zajlik.

Az SZNT 80 ezer szavazócédulát nyomtatott ki, melyekre 250 önkéntes gyűjti a szavazatokat. Sepsiszentgyörgyön a tanács helyi szervezete tegnap is újabb önkéntesek jelentkezését várta. A szavazás mozgóurnával történik, az önkéntesek házról-házra járnak.

A Fidesz-MPSZ két képviselője bejelentette, megfigyelőként részt vesz Sepsiszentgyörgy környékén a nemhivatalos népszavazáson. Ékes József és Gruber Attila képviselők kezdeményezését Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke jelentette be pénteken.


Jogi szempontból érvénytelen a belső népszavazás

– értékelte a kezdeményezést Haller István, a Pro Europa Liga emberjogvédelmi irodájának vezetője a Krónika napilap marosvásárhelyi tudósítójának kérdésére csütörtökön. A kezdeményezés "a népszavazás, a közmeghallgatás és a közvélemény-kutatás keveréke", magyarázta Haller.

"Az eredményt sem lehet egy referendum, hanem csupán egy széles körű konzultáció eredményeként bemutatni. Ezt elmondtuk az SZNT vezetőinek is, amikor a véleményünkre voltak kíváncsiak" – közölte a szakértő. Hozzátette: mozgóurnákat egy valódi referendumon csak kivételes esetekben használnak, ha valaki indokolt esetben kéri – például azért, mert betegség miatt nem tud otthonából kimozdulni.

Smaranda Enache, a Liga elnöke szerint a mozgóurnás aktivisták "akaratukon kívül is befolyásolják az autonómia jogosságáról megkérdezett személyeket". Az emberjogi aktivista ugyanakkor elismerte, a politikai nyomás miatt az SZNT-nek más választása nem volt, és az akciót így is "teljesen demokratikus kezdeményezésnek" lehet tekinteni.

"Nem tudok egyetérteni azokkal a politikusokkal, akik mindenáron meg akarták akadályozni a szabályos népszavazás megszervezését. Elítélem azokat is, akik azzal etetik a népet, hogy az Európai Unió keretében az autonómiatörekvések tárgytalanná válnak. Azok is hamis képet festenek, akik azt próbálják sulykolni a térség lakóiba, hogy Hargita és Kovászna megye gazdaságilag elmaradott régiót alkot, tehát a központilag visszaosztott pénzalapok nélkül képtelenek lennének fenntartani önmagukat" – mondta Enache a Krónikának. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS