2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sólyom Bukarestben: romániai '56-osok kaptak kitüntetéseket

2007. február 12. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Sólyom László azt szeretné elérni, hogy az 1956-os forradalom romániai áldozatait is rehabilitálnák, és akik megtorlást szenvedtek, kárpótlást kapjanak. A magyar elnök erről Bukarestben beszélt, amikor kitüntetéseket adott át. Sólyom László a bukaresti magyar nagykövetségen találkozott magyar és román volt politikai foglyokkal, 1956 ügyével szolidaritást vállaló személyiségekkel.

Három magyar és két román volt elítélt részesült állami kitüntetésben. Nagy Benedek, a vallásügyi minisztérium RMDSZ-es tanácsadója a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kapta, Balázs Imre festőművészt a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki az államfő.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa lett Eusebio Munteanu nyugalmazott orvos is, aki az 1956-os tevékenysége miatt egyetemistaként került börtönbe. A Magyar Köztársasági Aranyérdemkeresztet ketten kapták: Constantin Ticu Dumitrescu, a Securitate irattárát vizsgáló bizottság elnöke, és Józsa Árpád Csaba, az '56-os Erdélyi Bajtársi Szövetség sepsiszentgyörgyi elnöke.

Sólyom méltató beszédében hangsúlyozta, hogy Romániában az 1956-os forradalommal kapcsolatban érzelmileg, politikailag és történelmileg még sok a feldolgozatlan kérdés. A magyar államfő közölte: fel fogja vetni Băsescu államfőnek, hogy rehabilitálják az 1956 miatt bebörtönzötteket és meghurcoltakat. A magyar köztársasági elnök ma tárgyal kollégájával és Popescu Tăriceanu kormányfővel is. (kossuth rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS