2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nincs tolongás a házi pálinkafőzdék elismertetéséért

2007. február 12. 13:28, utolsó frissítés: 13:28

Be kell jelenteni minden házi pálinkafőző berendezést a területileg illetékes adóhivatalnál – január elsejétől így módosultak a vonatkozó rendelkezések. Az adóellenőrök a regisztráció után lepecsételik a szeszfőző kazánt, és minden alkalommal, mielőtt használni kezdenék, szintén ellenőrnek kell eltávolítania a zárjegyet. A regisztrálás után minden liter alkohol után kéteurós illetéket kell befizetni.

Mindössze két kisvállalkozó váltott ki engedélyt alkoholforgalmazásra és öt gyümölcspárlatok készítésére Maros megyében – informál a Marosvásárhelyi Rádió. Ennél biztosan sokkal többen főznek házilagosan pálinkát. Az új rendelkezések szerint az illegális főzdék tulajdonosai 100 ezer lejes büntetést (régi lejben ez egymilliárd) fizetnek, ha rajtakapják őket.

Majdnem kilencven házi szeszfőzdéről van tudomása a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóságnak, azonban csak kettő tulajdonosa váltott ki az új szabályok szerinti engedélyt. Máthé György, az igazgatóság vezetőjének információi szerint 86 főzde működik a megyében, ám egyik sem felel meg az uniós előírásoknak. A lefőzött alkohol mennyiségének és fokának megállapítására egyik főzde sem vásárolt mérőműszert – valószínűleg azért, mert a készülék ára több mint 2000 euró. A két engedélyezett főzde Székelykeresztúr környékén működik. (marosvásárhelyi rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS