2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu felfüggesztése: benyújtotta a PSD a vádiratot

2007. február 12. 17:43, utolsó frissítés: 17:47

Huszonöt oldalas dokumentumban részletezi a PSD Băsescu elnök alkotmánysértéseit, melynek alapján az ellenzéki párt az államfő felfüggesztését kezdeményezi. Az előterjesztést a képviselőház és a szenátus házbizottságaihoz nyújtotta be a PSD. A lépést a párt 149 képviselője és 43 szenátora, illetve a Nagy-Románia Párt 21 képviselője és 12 szenátora támogatja – összesen 182 politikus.

A dokumentum szerint az államfő 27 pontban sértette meg az alkotmányt. Az előterjesztés jórészt korábbi nyilatkozatokból már ismert pontokat tartalmaz. A legfontosabb vádpont szerint az elnök nem semleges közvetítőként viszonyul a pártokhoz, illetve tágabb értelemben a civil társadalomhoz, ezzel az alkotmány 80., 82. és 84. szakaszát sértette meg.

Az elnök "számos eszközzel a parlament visszahívását szeretné elérni, két ülésszakon keresztül bénítva a törvényhozási munkát", áll a dokumentumban. A PSD szerint nincs kormányválság, az államfő mégis folyton lemondásra szólítja fel a kormányfőt. Az ellenzéki párt azt is felrója az államfőnek, hogy a törvényhozás jogszabály-kezdeményezési jogát kisajátítva, például a Legfelsőbb Védelmi Tanács ügyében beleszólt a törvényhozás munkájába.

Szintén a vádak közé tartozik, hogy az elnök a kormány fölött álló intézményként működtette saját hivatalát, a kormányapparátussal párhuzamos szerveket hozva létre.

"Kampányjellege van" a kezdeményezésnek Ludovic Orban, a képviselőház liberális elnöke szerint. "Az egész egy leszámolás, amit két volt útitárs főzött ki. Csak arra jó, hogy a PSD javítani tudjon a pártról kialakult képen" – jelentette ki Orban. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS