2019. november 11. hétfőMárton
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sólyom: integrálódni kell a román társadalomba

2007. február 13. 10:38, utolsó frissítés: 12:16

"Romániában vannak még kihasználatlan lehetőségek a magyarság számára, márpedig szerinte a jelenleg érvényes törvényi keretek között is sok mindent lehet tenni" – ezt szögezte le Sólyom László magyar köztársasági elnök hétfő este Bukarestben, miután Markó Bélával és más RMDSZ-vezetőkkel tárgyalt a szervezet bukaresti székházában.

Sólyom László úgy vélte: a Markóval folytatott tárgyalásokon is megfogalmazódott, hogy van lehetőség Romániában az önálló magyar felsőoktatás fejlesztésére. Nagyon fontos, hogy a romániai magyarság a visszaszerzett vagyont stabilizálja, élni tudjon vele – mondta. Sok szó esett a megbeszéléseken azokról a közösségi tulajdonokról, amelyek egykor az erdélyi falvak vagyonát képezték. Beszéltek a határ menti régiók fejlesztésének kérdéséről és az ezzel kapcsolatos jó példákról. Sólyom ismét elmondta:


nem magyar kisebbségről beszél, hanem magyar társadalomról.

E társadalom akkor életképes, ha megvan az infrastruktúrája, biztosított számára az anyanyelvi képzés az óvodától az egyetemig, megvan az értelmisége, a vállalkozói rétege. Az itteni magyarságnak integrálódnia kell a romániai társadalomba és versenyképesnek kell lennie – mondta Sólyom, aki szerint ehhez Magyarország is hozzájárulhat, mégpedig úgy, hogy átadja az uniós forrásokhoz való hozzáférés területén szerzett tapasztalatait.

"Szükségesnek tartjuk a kisebbségi törvény elfogadását, ami a kulturális autonómia törvénybe foglalását jelenti" – mondta az államfő, aki szerint Magyarország a területi autonómiát is támogatja az alkotmányos keretek között. Ebben sokfajta jogi megoldás lehetséges – mondta a köztársasági elnök. "Bízunk abban, hogy idővel a román közvélemény is meg fogja érteni: az ilyen autonómia nem töri össze az állam integritását".

Markó Béla elmondta: az elnöktől kérte Magyarország támogatását ahhoz, hogy az erdélyi közösségek versenyképessé válhassanak az uniós felzárkózás során.

A területi autonómiáról szóló székelyföldi népszavazásokkal, illetve a romániai politikusok kedvezőtlen reagálásával kapcsolatban Markó kifejtette: a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé az e kérdésben tartott népszavazást. De az, amit most szerveznek Székelyföldön, egyáltalán nem törvénytelen, legfeljebb haszontalan, hiszen – mint Markó fogalmazott –semmi jogi érvénye nincs. Ez tulajdonképpen egy mozgóurnával végzett közvélemény-kutatás – mondta.

A bukaresti politikai berkekben ezzel kapcsolatban tapasztalható ingerültség az RMDSZ-elnök szerint csak amolyan "műfelháborodás", így akarják elterelni a figyelmet a belpolitikai problémákról, a jelenlegi belpolitikai válságról. (mti/rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS