2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"El kellett magyarázni az autonómia értelmét", ez Sólyom László verziója bukaresti tárgyalásairól

2007. február 13. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

A kulturális és területi autonómia értelmét próbálta elmagyarázni hétfőn Bukarestben Sólyom László köztársasági elnök, aki a magyar újságíróknak számolt be hétfői tárgyalásairól.

"Meg kellett magyarázni, hogy miért van értelme a területi és a kulturális autonómiának, külön kellett beszélni arról, hogy mi az értelme az önálló magyar egyetemnek és az önálló magyar karoknak. Vagyis rá kellett mutatni, miért fontos, ha valaki úgy tanulhat, hogy meg is szabhatja, mi legyen a tanmenet, kik oktathatnak az adott helyen" – mondta el Sólyom, aki igyekezett megértetni: ahhoz, hogy a magyarság fennmaradjon, integrálódjon, de ne asszimilálódjon, teljes társadalom kell, az óvodától az egyetemig terjedő önálló oktatással, önálló értelmiséggel, önálló gazdasági erővel és vállalkozókkal.

Szóba kerültek olyan nyitott kérdések, mint a verespataki aranykitermelés. Sólyom a megbeszélés után abban reménykedik, hogy a bukaresti döntéshozók a romániai közvélemény és a rendkívüli környezeti kockázat figyelembe vételével fenntartással kezelik a tervet.Szó esett az európai uniós együttműködésről, például arról, hogy az alkotmányos szerződést Băsescu elnök a magyarokhoz hasonlóan támogatja. Sólyom elmondta: a két ország az együttműködés konkrét példáját nyújthatja most, ha a jövő héten Románia Brüsszelben Magyarországgal együtt szavaz a génmódosított kukorica ügyében. Magyarország ugyanis kitiltotta ezt a növényfajt, az Európai Bizottság pedig most meg akarja szüntetni ezt a moratóriumot. E tilalom fenntartásához Románia szavazatára is szükség van – mondta Sólyom. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS