2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bizalmatlansági indítvány Macovei ellen – néhány liberális politikus sem bánná a távozását

2007. február 13. 13:20, utolsó frissítés: 13:20

Szoros szavazásra lehet számítani ma a szenátusban. Az igazságügy-miniszter elleni bizalmatlansági indítványt minden valószínűség szerint megszavazzák a PSD, a PRM és a konzervatívok felsőházi tagjai. A három szenátusi frakciónak összesen 72 tagja van, ha tehát szinte mindenki megjelenik az ülésteremben, könnyen összegyűlhet az indítvány mellett a szükséges 69 voks. Az ellenzéki pártok itthonmarasztalták EP-képviselőiket is, noha Brüsszelben megkezdődött az ülésszak.

Az ellenzék "Hazugság – az igazság a Macovei-féle igazságszolgáltatásról" címmel nyújtotta be az indítványt, amely a miniszter leváltását követeli. Macovei bejelentette: fel akar szólalni a szenátusban, hogy elmagyarázza: mi minden ment végbe az igazságszolgáltatás reformja terén.

A miniszternek még akkor sem kell feltétlenül távoznia a tárca éléről, amennyiben a parlament elfogadja a bizalmatlansági indítványt – mondja ki az alkotmány. Ennek ellenére az ellenzék azt követeli, hogy Macovei mondjon le, ha sikerre viszik az indítványt.

Az igazságügy-miniszter sorsába a kormánykoalíció is beleszólhat. Noha Tăriceanu kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Macoveinek akkor sem kell távoznia, ha a bizalmatlansági indítvány átmegy, Crin Antonescu és más liberális pártvezetők más véleményen vannak. Eszerint egy miniszternek távoznia kell, ha elveszítette a parlament bizalmát. Eközben az Európai Bizottság igazságügyi biztosának szóvivője úgy nyilatkozott Brüsszelben, hogy Macovei személye "a reformfolyamat garanciája". (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS