2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Frunda: reméljük, józan megoldás születik a kisebbségi törvény ügyében

2007. február 13. 16:06, utolsó frissítés: 17:26

Az Európai Uniónak át kellene vennie és alkalmaznia az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményét. Erről Frunda György RMDSZ-es szenátor beszélt kedden Budapesten, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságában. „Reméljük, józan megoldás születik a kisebbségi törvény ügyében, és olyan jogszabály jön létre, ami megfelel az európai modellnek, és tartalmazza a nemzeti kisebbségek kulturális autonómiáját” - jelentette ki Frunda György, aki a román szenátus delegációjának tagjaként folytatott megbeszélést a parlamenti testületben.

A Budapesten ezen a héten tárgyaló román delegációból Frunda mellett Carol Dina (Nagy-Románia Párt) és Fekete Szabó András Levente (szintén RMDSZ) vett részt az európai ügyek bizottságának ülésén. Frunda György kiemelte: a másfélmilliós romániai magyar közösség komolyan veszi, hogy hídszerepet tud játszani Magyarország és Románia között.

„Románia csak nyerhet abból, ha az ott élő nemzeti kisebbségek nem érzik magukat diszkriminálva, ha anyanyelvüket szabadon gyakorolhatják, ha az óvodától az egyetemig anyanyelvükön tanulhatnak, és ha kulturális autonómiát élvezhetnek" - hangsúlyozta az RMDSZ szenátora.

Carol Dina felszólalásában elismerte, hogy Romániának teljes felelősséggel kell végiggondolnia a nemzeti kisebbségek helyzetét, úgy vélte azonban, "nem szabad átesni a ló túlsó oldalára". A Nagy-Románia Párt szenátora szerint - aki szóba hozta a területi autonómiát célzó székelyföldi népszavazás ügyét is - Romániában nem az autonómia-törekvéseket, hanem a gazdasági helyzet javítását kell a középpontba helyezni.

Eörsi Mátyás
(SZDSZ), a bizottság elnöke azt mondta: Romániában meg kell értetni a többségi nemzettel, hogy a magyar közösség törekvései legitimek és indokoltak. Hozzátette: a kisebbség törekvéseinek nem tesz jót, amikor Bukarestben megforduló magyar ellenzéki politikusok nagyokat és hangzatosokat nyilatkoznak, mert ehelyett békés és megfontolt politizálásra lenne szükség.

Ékes József
(Fidesz) megjegyezte: a magyar és a román kormánynak is arra kell törekednie, hogy a kétoldalú kapcsolatokból ne vigye be a feszültséggócokat az Európai Unióba. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS